Україна закликає світ вжити термінових заходів задля недопущення катастрофи на ЗАЕС

Україна закликає світ вжити термінових заходів задля недопущення катастрофи на ЗАЕС

Заява
Укрінформ
Мінування та інші форми мілітаризації Запорізької АЕС з боку Росії становлять безпосередню загрозу ядерного інциденту на найбільшій у Європі АЕС, світ має вжити термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи і визнати РФ державою-терористом.

Про це йдеться у заяві МЗС України щодо загрозливої ситуації на Запорізькій АЕС, передає Укрінформ.

"За інформацією українських розвідувальних органів, Росія розглядає сценарій скоєння терористичного акту на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Такий теракт матиме глобальні наслідки", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС підкреслили, що, окупувавши ЗАЕС, Росія грубо порушує міжнародне право та норми і стандарти ядерної безпеки, зокрема сім основоположних принципів МАГАТЕ щодо ядерної безпеки і захищеності.

Читайте також: Лубінець закликав міжнародну спільноту вжити дієвих кроків для виведення росіян із ЗАЕС

"Очікуємо чіткої оцінки генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі щодо злочинних дій Росії", - зазначили у міністерстві.

Дипломати наголосили, що рівень викликів і загроз, які постають перед світовим режимом ядерної безпеки внаслідок війни РФ проти України, є надзвичайно високим та потребує консолідації і посилення міжнародних зусиль з недопущення ядерної катастрофи.

У зовнішньополітичному відомстві констатували, що Росія як держава-терорист порушила всі ключові принципи міжнародного права з ядерної безпеки і переважну більшість своїх власних договірних зобов’язань, проте досі не відчула справедливих наслідків за свої злочини.

"Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема Групу семи та ЄС, вжити термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС, зокрема запровадити посилені обмежувальні заходи щодо російської атомної галузі та військово-промислового комплексу РФ. Наполягаємо на необхідності визнати Росію державою-терористом та забезпечити невідворотність політичних, економічних і правових наслідків за всі скоєні нею злочини і протиправні дії", - наголосили у МЗС.

Читайте також: Сьогодні Радбез ООН обговорить наслідки підриву Каховської греблі та загрозу теракту на ЗАЕС

Як повідомлялося, 20 червня керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій АЕС і в разі виведення його з ладу існує значна імовірність того, що "будуть великі проблеми".

22 червня Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що РФ розглядає сценарій влаштування теракту на Запорізькій атомній електростанції та все підготувала для цього.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-