Суд дав 15 років тюрми російському агенту, який шпигував за будівлями СБУ та ЗСУ у Києві

Суд дав 15 років тюрми російському агенту, який шпигував за будівлями СБУ та ЗСУ у Києві

Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 15 років тюрми з конфіскацією майна російському агенту, який шпигував за будівлями Служби безпеки України та Збройних сил на території Києва.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Засудженим є 32-річний продавець «вуличної їжі», який після визволення Херсона переїхав до столиці. Він один із чотирьох учасників агентурної мережі, знешкодженої у вересні 2022 року.

Тоді правоохоронці затримали всіх ворожих агентів, які на завдання Федеральної служби безпеки Росії збирали розвідувальні дані про Сили оборони та критичну інфраструктуру на території Київської області.

Слідство встановило, що засуджений приховано фотографував будівлі СБУ та ЗСУ і фіксував номери службового транспорту на паркінгах оборонних відомств. Також він передавав росіянам координати ключових теплогенерувальних підприємств, які забезпечують опаленням цивільну інфраструктуру.

За кожне виконане завдання фігурант отримував від свого російського куратора до 10 тисяч гривень. Кошти надходили на криптовалютні гаманці та банківські картки, оформлені на підставних осіб.

Розвіддані потрібні були російським загарбникам для здійснення по Києву серії прицільних ракетних ударів.

Служба безпеки України затримала зловмисника під час відпрацювання ним ворожого завдання.

Виявилося, що чоловік потрапив у поле зору ФСБ через російський телеграм-канал, де намагався знайти додатковий заробіток. У серпні 2022 року на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник управління російської спецслужби по Ростовській області.

Читайте також: Агент ФСБ, який готував удари по аеродромах Дніпропетровщини, отримав 15 років тюрми

Суд визнав ворожого агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Двоє спільників засудженого вже відбувають покарання за ґратами. Обвинувальний акт проти четвертого учасника агентурної групи ФСБ скерований до суду.

В Офісі генерального прокурора додали, що, серед іншого, фігурант збирав для російських загарбників інформацію про наявність блокпостів, укріплень і спостережних пунктів, а також про місця перебування бійців ЗСУ й інших військових формувань, які беруть участь у відсічі збройної агресії.

Зібрані дані ворожий агент передавав через Телеграм.

У суді доведено, що на пропозицію вести проти України підривну діяльність зловмисник погодився добровільно.

Як повідомляв Укрінформ, до 15 років ув'язнення засудили агента ФСБ, який готував ракетні удари по аеродромах Дніпропетровської області.

Фото: Київська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-