У Києві майже 1500 людей взяли участь в акції «Не мовчи! Полон вбиває!»

У Києві майже 1500 людей взяли участь в акції «Не мовчи! Полон вбиває!»

Фото, відео
Укрінформ
Вчотирнадцяте у Києві відбулася акція «Не мовчи! Полон вбиває!» на підтримку військовополонених та зниклих безвісти.

Близько 1500 людей зібралися біля червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка, передає Укрінформ з посиланням на Суспільне.

Як розповіла співорганізаторка акції, керівниця ГО "Асоціація родин захисників "Азовсталі" Катерина Прокопенко, щоразу учасників стає дедалі більше. Мета заходу — не дати забути про тих військових і цивільних, які опинилися в російському полоні, і домогтися їхнього звільнення.

"Світ в цілому забуває про війну в Україні, а про наших полонених так і ще більше. Можна дуже довго говорити про якісь економічні санкції, про інші речі, але цінність людського життя для нас на першому місці. Особливо життя героїв, які віддавали все: свою молодість, своє здоров'я на боротьбу, на захист нашої держави. А зараз вони перебувають в полоні, в невідомості, без жодного захисту, під тортурами, втрачають здоров'я, і нам потрібно про це говорити", — сказала Прокопенко.

У Києві відбулася акція "Не мовчи. Полон вбиває" / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

Як повідомлялося, Україна 8 лютого 2024 року провела 51-й обмін військовополоненими — повернула з російського полону 100 людей. Перед цим обмін полоненими відбувся 31 січня.

Читайте також: Хилюк, Єсипенко та інші заручники РФ: комітет Ради підтримав постанову щодо полонених журналістів

3 січня Україна за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів повернула з російського полону 230 військових та цивільних. Це був найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін.

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, у російському полоні станом на 17 листопада 2023 року перебували 4 тисячі 337 українців. Із них — 3 тисячі 574 військових та 763 цивільних. Йдеться про тих, кого вдалось встановити.

У грудні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що у російському полоні перебувають понад 28 тисяч цивільних заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-