У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою

У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала у Києві місцевого жителя, який передавав Федеральній службі безпеки РФ розвідувальні дані про Сили оборони та стратегічну інфраструктуру України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

“Передусім фігурант намагався виявити і передати агресору локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ”, - ідеться у повідомленні.

Також він надсилав загарбникам координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світлом та опаленням більшу частину цивільної інфраструктури столиці.

Читайте також: СБУ затримала на Донеччині інформатора росіян, який збирався підірвати себе в разі викриття

За даними кіберфахівців СБУ, у його звітах до ФСБ проходила інформація як про електропідстанції та магістральні лінії електропередач, так і про котельні комунального підприємства “Київтеплоенерго”.

Розвідвідомості потрібні були загарбникам для підготовки прицільних ударів по військовій та критичній інфраструктурі України.

Також за вказівкою російської спецслужби її агент намагався влаштуватися до оборонного заводу у столичному регіоні.

Для виконання цього завдання фігурант підготував резюме і направив його до кадрового підрозділу стратегічного підприємства.

У разі отримання посади зловмисник планував збирати таємну інформацію про види й кількість озброєнь, які виробляють на потужностях оборонного об’єкта.

Однак співробітники СБУ викрили ці наміри, задокументували злочинну діяльність російського агента і затримали його під час виконання розвідувального завдання.

За даними слідства, затриманим є 52-річний киянин, якого восени 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по Москві та Московській області.

З початку комунікація киянина з посадовцем спецслужби РФ відбувалась через один із прокремлівських Телеграм-каналів. У подальшому представник ФСБ спілкувався з агентом в анонімному чаті популярного месенджера.

Щоб виявити локації потенційних цілей для ворога, зрадник обходив вулиці Києва та околиці і приховано фотографував потрібні об’єкти.

Читайте також: СБУ затримала агентку РФ, яка розвідувала місця базування морської піхоти на Миколаївщині

За кожне виконане завдання ФСБ перераховувала на банківську картку агента грошову винагороду.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучили мобільний телефон із доказами листування з агресором та банківські картки, на які він отримував російські гроші.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала ворожого агента, який розвідував місця базування підрозділів Збройних сил України в районі Краматорська та збирався підірвати себе в разі викриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-