Поліція Києва переплачує за оренду штрафмайданчиків - НАЗК заявляє про можливу корупційну схему

Поліція Києва переплачує за оренду штрафмайданчиків - НАЗК заявляє про можливу корупційну схему

Укрінформ
У діях посадовців Головного управління Національної поліції в місті Києві виявлені ознаки розтрати чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

Ідеться про злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Його ознаки в діях посадових осіб НАЗК виявило в результаті моніторингу за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Під час моніторингу встановлено, зокрема, що Головне управління Нацполіції в Києві облаштувало спеціальний майданчик для тимчасового затримання і зберігання транспортних засобів на земельній ділянці, яку орендувало у господарського товариства.

Читайте також: САП цьогоріч скерувала до суду понад 100 справ про корупцію високопосадовців

Як з’ясувалося, згадане товариство не є власником землі. Ділянку воно орендує у Київської міської ради.

Замість укладення договорів суборенди землі, між товариством й управлінням поліції були підписані договори про закупівлю послуг з оренди нерухомого майна за державні кошти. Наслідком таких дій стало створення умов для завищення вартості використання земельної ділянки.

У НАЗК наголосили, що, згідно із законом, орендна плата за договором суборенди не може бути більшою за визначену в основному договорі оренди.

Читайте також: НАЗК назвало 20 найпоширеніших корупційних ризиків у роботі військово-лікарських комісій

Натомість посадові особи перерахували господарському товариству за користування частиною земельної ділянки площею 3,72 гектарів бюджетні кошти розміром, який значно перевищує орендну плату, встановлену Київською міською радою для товариства за користування ділянкою загальною площею понад 6 гектарів.

НАЗК затвердило обґрунтований висновок про виявлення ознак корупційного правопорушення, за результатами розгляду якого Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування.

Агентство звернулося до суду з позовом про визнання вищевказаних договорів недійсними, враховуючи, що укладені вони в результаті можливого корупційного правопорушення, а також з огляду на суперечність змісту цих договорів низці положень спеціального законодавства.

Суд відкрив провадження у справі за позовом НАЗК. Перше судове засідання призначене на 12:00 30 січня.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпропетровській області викрили службовців Криворізької міської ради, які привласнили майже 4,5 млн гривень бюджетних коштів, виділених на придбання бензинових генераторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-