У Києві презентували інклюзивну іграшку для вивчення шрифту Брайля

У Києві презентували інклюзивну іграшку для вивчення шрифту Брайля

Фото
Укрінформ
У Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка у межах заходу День добрих справ презентували іграшку «Крапка-шестикрапка», яка перетворить вивчення шрифту Брайля на гру та налагодить комунікацію між зрячими та незрячими дітьми.

Про це повідомляє Укрінформ. 

«Відповідно до галузі своєї діяльності, я спілкуюся з вчителями, які навчають саме незрячих діток. Найважчим для них виявилося пояснити незрячим дітям-першокласникам, як вчити літери, особливо крапками. Тож іграшка допоможе в цьому. До того ж ми дивимося, що у всіх зрячих діток вона викликає посмішку. Це важливо, бо «Крапка...» сприятиме налагодженню комунікації між зрячими та незрячими дітьми», - зазначила психологиня й авторка іграшки Тетяна Костенко.

Вона зауважила, що найбільший ефект «гаджет» матиме для дітей 12-15 років. Експертка зауважила, що «Крапка-шестикрапка» ще буде вдосконалюватися і додала, що методика ігрової діяльності також у процесі розробки. За її словами, наразі матеріалів для психологів і вчителів щодо роботи з дітьми, у яких є порушення зору, мало. 

М'яка іграшка нагадує комірку, у якій міститься шість отворів. З боків прив'язано шість помпонів, що можна комбінувати в букви за Брайлем. «Крапка-шестикрапка» спрямована на відпрацювання читання й письма. Водночас на заході діти взяли участь в трьох іграх на комунікацію, де іграшка виконувала роль м'яча.

Також у межах дня добрих справ презентували книги з інклюзивної серії «12 місяців». Це книги універсального дизайну: збільшений шрифт тексту поєднано з написами Брайлем. Серія починається з вересня, що пов'язано зі стартом нового навчального року. На заході показали книги, присвячені вересню та жовтню. У цих міні збірниках можна знайти правила безпеки, а також інформацію про свята, рецепти, цікаві історії про місяці, яким присвячені книги. Також видання містять рельєфні малюнки.

Читайте також: Усі видання та написи мають бути доступні й абеткою Брайля - Зеленська

«Особливість тактильних малюнків в тому, що залежно від кольору висота крапочки змінюється. Тож жовта квітка на дотик відрізнятиметься від червоної», - зазначила випускова редакторка видавництва «Антологія» Яна Фламаділ.

У Києві презентували інклюзивну іграшку для вивчення шрифту Брайля / Фото: Світлана Ткачук, Укрінформ

Вона зауважила, що для тимчасового користування книги шрифтом Брайля можна взяти в онлайн-бібліотеці.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові для незрячих людей друкують три нові книги з аудіоверсією. Першою вийшла у світ книга про Любомира Гузара із серії "Видатні особистості".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-