У Києві відкрили пам'ятну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу, який писав про Голодомор

У Києві відкрили пам'ятну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу, який писав про Голодомор

Фото
Укрінформ
У Національній бібліотеці України ім. Вернадського відкрили меморіальну дошку британському журналістові Ґарету Джонсу, який одним із перших західних журналістів повідомив про Голодомор в Україні у 1930-х роках.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

"Постать Ґарета Джонса має велике значення, бо вона є повчальною для майбутніх журналістів. На його прикладі медійники мають навчатися суспільно відповідальній журналістиці, а також того, що треба відображати важливі для соціуму події. І наші студенти щороку чують про Джонса, який багато зробив для висвітлення Голодомору", - зазначив директор Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Різун під час відкриття дошки.

Меморіальна дошка містить викарбувані портрет британського журналіста та слова-присвяту.

У Києві відкрили пам'ятну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу, який писав про Голодомор / Фото: Геннадій Мінченко

Генеральна директорка Національної бібліотеки України імені Вернадського Любов Дубровіна зауважила, що пам'ятну дошку Джонсу розмістили у другому корпусі бібліотеки, оскільки це приміщення - ровесник Голодомору.

Також під час заходу відбулася церемонія нагородження лауреатів 2023 року відзнакою "Медаль Ґарета Джонса. Правда і честь", яку започаткував Інститут журналістики КНУ ім. Шевченка у 2019 році. Цьогоріч нагороду за праці в галузі дослідження Голодомору отримали журналіст і дослідник Олександр Панченко, журналіст і літератор Михайло Сидоржевський, третій президент України Віктор Ющенко. Одну з нагород посмертно присудили правозахиснику, фундатору Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду в Україні Левку Лук'яненку.

Після урочистостей відбувся круглий стіл на тему "Ґарет Джонс: постать журналіста у дослідженні історії Голодомору".

Читайте також: На Сумщині зі зруйнованого ракетою будинку винесли історичні гравюри про Голодомор

Ґарет Річард Вон Джонс - британський журналіст, який уперше у західній пресі під власним іменем заявив про масовий голод в СРСР (1932—1933), зокрема, і про Голодомор. Його репортаж був надрукований з-поміж інших також у газетах The Guardian та New York Post. Після того, як йому було заборонено в'їзд до СРСР, наприкінці 1934 року журналіст вирушив працювати на Далекий Схід.

Газета Times 17 серпня 1935 року повідомила, що китайська влада знайшла тіло Джонса напередодні з трьома кульовими пораненнями. Влада вважала, що він був убитий 12 серпня, за день до свого 30-річчя. Існувала підозра, що його вбивство було здійснено радянським НКВС як помста за неприємності, які він створив радянській владі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-