У Києві відкрили мистецький проєкт «ГØЛØДØМØР»

У Києві відкрили мистецький проєкт «ГØЛØДØМØР»

Укрінформ
У Києві презентували вуличну виставку та анімаційний фільм української дизайнерки Юлії Федорович «ГØЛØДØМØР».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми кожного дня дивимося через фото та відео на нові факти геноциду. І переживаючи власний досвід, ми стаємо менш чутливими до всіх документів, актів та речей, що стосуються Голодомору-геноциду 20-го століття. Саме тому ми з колегами намагаємося переосмислити цю втрату чутливості та розказати історію Голодомору в нових форматах, зокрема, через мистецтво - воно не лише переказує факти, але й рефлексує над ними, передає в символах, які закарбовуються в пам'яті», - зазначила співробітниця Національного музею Голодомору-геноциду, кураторка виставки Марина Богуш.

Читайте також: МКІП планує провести технічний аудит Музею Голодомору

Перша частина проєкту являє собою виставку вуличних плакатів, де факт, передумова або наслідок Голодомору-геноциду передаються через орнаментальні форми. Федорович зображує теми про кількість жертв Голодомору, третину з яких склали діти, спустошення українських сіл, коли люди помирали від голоду просто на вулицях, непокараності - відмежувавшись від світу, Радянський Союз приховав наслідки злочину.

За словами Богуш, авторка намагалася поєднати два шари української культури у зображеннях - традиційну вишивку та конструктивізм 1920-х років, коли Україна була окупована «совєтами» та відбувся злам культури. Кожен з плакатів містить елементи доповненої реальності: «оживити» зображення можна за QR- кодами на плакатах. Експозиція триватиме з 15 серпня до 15 вересня на Площі Слави.

«Ми не можемо забути про Голодомор, про цей злочин, вчинений 90 років тому. Ми повинні повсякчас згадувати та осмислювати те, що коїлося тоді на нашій землі», - підкреслив в.о. голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак.

Читайте також: Керівниця музею Голодомору пояснила наслідки недобудови закладу для України

Другу частину проєкту складає анімаційний фільм «Мене звати Євгенія Сакевич-Даллас», зрежисований та спродюсований Федорович. Він розповідає життєвий шлях української письменниці, громадської діячки та моделі, яка більшу частину свого життя прожила у Європі та США, куди вона потрапила наприкінці Другої світової війни. Анімацію демонструють у Залі пам’яті у час роботи музею.

«Доля у Євгенії Сакевич-Даллас складна. Окрім того, що вона пережила Голодомор, вона також пережила Другу світову війну, німці її депортували як остарбайтера, надалі їй вдалося емігрувати. Все це репрезентує фільм»,- зауважила кураторка.

Проєкт реалізовано спільно з Національним музеєм Революції Гідності.

Юлія Федорович – дизайнерка візуальних комунікацій, мисткиня. У 2021 році здобула ступінь магістра мистецтва (MFA) в Університеті Нотр-Дам у США. Стипендіатка програм Фулбрайта та Едмунда С. Маскі. У фокусі її творчості – візуалізація складної історії та спадщини України й Східної Європи. Відзначені численними нагородами роботи експонуються в галереях США, Канади й України.

Фото: Леся Гасиджак, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-