Вибух у Шевченківському суді: ДБР оголосило підозру п’ятьом правоохоронцям

Вибух у Шевченківському суді: ДБР оголосило підозру п’ятьом правоохоронцям

Укрінформ
Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п’ятьом правоохоронцям через вибухи у Шевченківському районному суді Києва.

Як передає Укрінформ, про це ДБР повідомляє у Телеграмі.

«Державне бюро розслідувань у стислі терміни встановило обставини та причини інциденту у Шевченківському суді Києва, який трапився 5 липня 2023 року. Проведено судові військову експертизу, експертизи речовин які установили залишки у камері фігуранта речовин, ідентичних тим, які спричинили вибух», - ідеться в повідомленні.

В результаті працівники ДБР повідомили про підозру п’ятьом правоохоронцям. У наслідок їх службової недбалості загинув підозрюваний, який встиг поранити вибуховими пристроями кілька поліцейських.

Встановлено, що підсудний тривалий час готувався до втечі з-під варти. Спільники передавали йому до слідчого ізолятора вибухівку невеликими частинами під виглядом ліків. Чоловік кустарно виготовив так званий «пояс шахіда» та кілька саморобних вибухових пристроїв. Він планував підірвати їх у приміщенні суду та втекти, використовуючи паніку.

Правоохоронці встановили, що під час перебування в СІЗО та перевезення підозрюваного до суду відповідальні посадовці ДУ «Київський слідчий ізолятора» та Нацгвардії не проводили його особистий обшук та не перевіряли речі. У камері, де утримувався чоловік, було виявлено залишки двох вибухових речовин, зокрема гексогену. Вони ідентичні тим, що були використані у приміщенні Шевченківського суду.

Наразі п’ятьом правоохоронцям повідомили про підозру. Троє працівників СІЗО підозрюються у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 2 до 5 років.

Двоє військовослужбовців НГУ підозрюються у порушенні статутних правил вартової служби за ст. 418 ч.3. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 7 років.

Встановлюються інші особи, які сприяли у вчиненні злочину.

Читайте також: Слідство з’ясовуватиме, як вибухівка потрапила у Шевченківський райсуд - Клименко

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня у приміщенні Шевченківського районного суду в Києві о 17:20 пролунав вибух.

Це сталося під час конвоювання із зали суду Ігоря Гуменюка, якого обвинувачують у скоєнні теракту під Верховною Радою 31 серпня 2015 року. За даними слідства, тоді Гуменюк під час акції протесту кинув у правоохоронців бойову гранату, унаслідок чого загинули четверо нацгвардійців, понад 140 людей зазнали поранень.

Унаслідок вибуху правопорушник загинув, двоє працівників поліції зазнали поранень нижніх кінцівок. Загрози їхньому життю немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-