У Києві презентували виставку, присвячену переселенцям і біженцям

У Києві презентували виставку, присвячену переселенцям і біженцям

Фото
Укрінформ
До Всесвітнього дня біженця на Софійській площі Києва презентували виставку-інсталяцію "Надія вдалині від дому" про переселенців і біженців в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щойно почалася війна, наші герої-переселенці схопили свої валізи, домашніх улюбленців та найбільш цінні з речей і тікали світ за очі. Сідаючи в евакуаційні потяги, люди не знали, що на них чекає. Часто вони втрачали все, і тепер мають отримувати підтримку, щоб почати з нуля. Так само й біженці - перетинаючи кордон, вони гадки не мали, де їм нададуть прихисток. Тому ця виставка про взаємодію нашого благодійного фонду як сторони підтримки та про переселенців і біженців, яким ми надаємо допомогу", - зазначила голова правління БФ "Рокада" Наталія Гуржій.

Інсталяція являє собою 25 валіз, які передають 25 історій переселенців з українських міст, зокрема, Нікополя, Бахмута, Сєвєродонецька, Маріуполя, Нової Каховки, Миколаєва, Бучі, а також людей, які прибули до України з Саудівської Аравії, Ірану, Таджикистану як біженці.

З напіввідкритих валіз видніються речі, які схопили з собою люди, тікаючи від війн і переслідувань - рушники, ключі, дитячі іграшки, зубна щітка, рис. Поряд - переноски для тварин, навіть гітара. Також біля кожної валізи представлено історії українців та іноземців, які почали своє життя "з нуля" на новому місці.

"Люди, полишаючи свої домівки, втрачають все. Інколи їх продовжують шукати на батьківщині. Наприклад, як Мошрабчона Хайдарова - політичного біженця з Таджикистану, якого досі розшукують у Таджикистані та в Росії. Він тікав однієї зимової ночі, перетинав кордон з $13 в кишені... У нього навіть стріляли. Він вирив яму, накрився снігом, зробив отвори для дихання - так дочекався ранку. Потім попрямував до кордону з Україною, де його зустріли співробітники СБУ. А два тижні тому Мошрабчон відкрив свій ресторан в Ірпені", - розповів соціальний працівник і ком'юніті-менеджер БФ"Рокада" Дмитро Петросюк.

Читайте також: Для повернення біженців слід зберегти їхню українську ідентичність – президент СКУ

Гуржій зауважила, що не всі з представлених історії закінчуються хепі-ендом і повною інтеграцією переселенців у нові громади. За її словами, фонд зараз допомагає жінці з Сєвєродонецька, яка, вийшовши по воду, потрапила під обстріл, втратила ногу. Отямилася вона в тернопільській лікарні, документів при собі не мала.

"Зараз вона має осмислити все, що сталося. Ми допомагаємо їй у пошуках протезування, з відновленням документів. Сподіваємося, що після цього вона почне мріяти про щось нове", - сказала голова правління "Рокада".

Ця виставка тривала в Києві годину. Незабаром її можна побачити в Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях, Луцьку, Львові та Рівному.

У Києві презентували виставку, присвячену переселенцям і біженцям / Фото: БФ "Рокада"

Всесвітній день біженців відзначається щороку 20 червня. Цей день покликаний визнати силу і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань.

Читайте також: Кількість вимушено переміщених людей у світі досягла рекордних 110 мільйонів – ООН

Благодійний фонд "Рокада" засновано у 2003 році. Цей фонд є виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Мета організації — надавати соціальну підтримку біженцям і шукачам притулку, мобілізувати спільноти біженців та сприяти їхній інтеграції в українське суспільство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-