У Києві презентували виставку про релігійні споруди, зруйновані російськими обстрілами

У Києві презентували виставку про релігійні споруди, зруйновані російськими обстрілами

Фото
Укрінформ
У Трапезній палаті Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрилася фотовиставка "...Але будуть відроджені у славі і силі" про 30 релігійних споруд різних конфесій, зруйнованих внаслідок обстрілів рф.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За час війни в Україні було пошкоджено 415 релігійних споруд, сто з них зруйновано повністю. Ворог, стріляючи в наші сакральні споруди, цілить в Бога, незалежно від віросповідання. Ми безперечно все відбудуємо, але нам важливо зафіксувати те зло, яке творять з храмами в Україні російські агресори», - зауважив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: У Франції відкрилася фотовиставка про Чернігів

Фотовиставка складається із 40 світлин, на яких представлено руйнування 30 сакральних споруд різних конфесій: деякі з них проілюстровані ззовні та зсередини. Більше світлин із понівеченими пам'ятками зібрано у відео, яке демонструють у суміжній залі. Лідирує за кількістю руйнувань наразі Донецька область (120 споруд).

У Києві презентували фотовиставку про релігійні споруди, зруйновані російськими обстрілами / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

"Ця виставка покликана засвідчити, що зло неодмінно буде покарано. Зло не властиве людській природі, але після гріхопадіння воно увійшло у світ. І ми бачимо реальні його наслідки зараз. Ми боремося зі злом, і, я впевнений, що спільними зусиллями ми його здолаємо - ми здолаємо агресора. Добро перемагає зло... Після перемоги ми будемо відбудовувати те, що агресор зруйнував", - зазначив Митрополит Епіфаній.

Виставку доповнюють предмети музейних інституцій - залишки зруйнованих храмів. Зокрема, відвідувачі побачать обшивку купола храму із с. Долина, що на Донеччині.

Читайте також: У Луцьку відкрили фотовиставку про воєнні злочини росіян

"Іронія полягає в тому, що це новий храм, побудований московським патріархатом. Приходячи на нашу землю, росіяни нищать все, не розбираючись, навіть споруди московського патріархату. Цей шматок обшивки є одним із небагатьох вцілілих предметів. Коли ми там були, ми побачили повалений храм і купол, що лежав обабіч", - сказала експертка.

Із долинської церкви представлена ще фасадна ліпнина. Водночас з церкви у с. В’язівка на Житомирщині вціліли дерев’яні елементи оздоблення, які обрамляли ікони - вони також є на виставці.

За словами організаторів, історики музеєфікують такі предмети, аби проілюструвати біду, яку принесла війна.

Читайте також: У Національній бібліотеці Молдови відкрилась програма заходів Року української культури

Зібрали експозицію Національний заповідник "Києва-Печерська лавра", Національний музей революції гідності, Національний музей історії України у другій світовій війні і Штаб порятунку спадщини. Вона демонструватиметься рік.

Як повідомляв Укрінформ, у французькому м. Реймсі, який став побратимом українського Чернігова, 10 травня відкрили фотовиставку: "Перехрестя, фотографії Реймса та Чернігова", де зображені понівечені під час воєн міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-