Найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря працює у Києві

Найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря працює у Києві

Укрінформ
У Києві функціонує найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря, її роботу забезпечують 53 пункти спостережень європейського зразка.

Як передає Укрінформ про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

У подальшому система буде розвиватися, аби забезпечити комплексний моніторинг повітря в усіх мікрорайонах столиці. Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів КМДА, представляючи громадській раді звіт про виконану роботу у 2021-2022 роках.

За словами начальника управління екології та природних ресурсів КМДА Олександра Возного, з 2021 року встановлено сім високоточних пунктів моніторингу якості повітря, які минулого року були доповнені мережею із 46 індикативних датчиків. Дані з усіх постів моніторингу обробляються автоматично та виводяться у зручному режимі в додатку “Київ Цифровий”, що дозволяє киянам отримувати оперативну інформацію про стан повітря у столиці.

Управління екології та природних ресурсів КМДА не планує зупинятися на цьому, адже таке велике місто як Київ потребує мінімум 17 високоточних пунктів моніторингу, які дозволять отримувати більш комплексну інформацію про стан повітря.

Як ідеться в повідомленні, обидва типи пунктів спостережень аналізують повітря за такими показниками як пил (РМ1.0, PM 2,5 і PM10), діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з датчиків фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у режимі реального часу на сайті asm.kyivcity.gov.ua та в додатку “Київ Цифровий”.

Читайте також: Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу з найкращими показниками якості повітря

В КМДА нагадали, що у цьогорічному світовому рейтингу IQAir World Air Quality Report Київ увійшов до тридцяти столиць світу з найкращими показниками стану атмосферного повітря. Опинившись між Мадридом та Токіо, Київ посів 26-те місце рейтингу, потрапивши до так званої “зеленої” зони. Також столиця України отримала особливу відзнаку як місто, яке попри повномасштабну війну розбудовує систему моніторингу повітря та докладає зусиль для покращення екологічної ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві кілька днів поспіль спостерігається падіння рівня води у Дніпрі: за останні дні рівень води впав уже на понад 30 см.

Фото: kyivcity.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-