Антикорупційний

Антикорупційний "улов" у столиці не був би можливим без підтримки мера - експерт

Укрінформ
Київ на чолі з мером Віталієм Кличком сьогодні демонструє реальну боротьбу з корупцією серед чиновників.

Це підтверджують нещодавні обшуки в офісах комунальних підприємств «Київавтодор» і «Київзеленбуд», а також подальші арешти столичних чиновників. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив політичний експерт Володимир Макаровський.

Він зазначив, що при бюджетному фінансуванні завжди присутня корупційна складова, підкресливши, що «Київавтодор» і «Київзеленбуд» до останнього часу були «розсадниками корупційної зарази в Києві».

«Чому залишалися, а не залишаються? Тому що вчора, 21 листопада, на цих двох підприємствах, підвідомчих КМДА, співробітниками ГПУ і Нацполіції були проведені обшуки, в результаті яких були затримані п'ятеро людей», – написав Володимир Макаровський.

За словами експерта, в даному конкретному випадку дуже цікава і показова позиція мера Києва Віталія Кличка.

«Враховуючи українську політичну традицію, цілком логічно було б припустити, що Віталій Кличко просто проігнорує ситуацію або, того гірше, почне спростовувати звинувачення як безпідставні. Адже це може вплинути на рейтинги, адже зазначені підприємства підпорядковані КМДА. Проте, ні. І навіть більше!» – зазначив політолог.

Макаровський підкреслив, що протягом останніх восьми місяців столичний мер координував роботу антикорупційного управління КМДА, а також надавав максимальне сприяння правоохоронним органам.

«Це дало можливість повноцінно зібрати доказову базу і провести фіксацію злочинної діяльності посадових осіб. Така позиція Віталія Кличка, як людини, відповідальної за тримільйонне місто, викликає повагу і, я б сказав, захоплення», – підкреслив політичний експерт.

Водночас Володимир Макаровський додав, що в Україні є практика затримувати і показово карати «стрілочників», а не реальних натхненників і організаторів злочинних схем.

«І навіть при цьому «риба», якщо говорити словами генпрокурора, з гачка повсякчас зривається. Згадати хоча б главу ГФС Романа Насірова, якого затримали за розкрадання мільярдів, а через кілька днів відпустили на свободу з чистою совістю», – нагадав політтехнолог.

На думку Макаровського, незважаючи на всі декларації уряду, реальна боротьба з корупцією відчувається лише в столиці України.

«З часів Майдану керівництво країни постійно говорить про боротьбу з корупцією, але реальні результати поки видно тільки в Києві. Так, у столиці ще досить нечистих на руку чиновників, які сприймають своє крісло виключно як інструмент особистого збагачення. Однак сумний досвід чинуш з «Київзеленбуду» та «Київавтодору», що "зарвалися" буде добрим уроком для іншої чиновницької братії і грізним нагадуванням про те, що наступного разу можуть прийти і за ними», – переконаний експерт.

Читайте також: Поліція: Керівники Київавтодору і Зеленбуду вкрали 11-12 мільйонів

Нагадаємо, у вівторок 21 листопада у комунальній корпорації «Київавтодор» та комунальному об'єднанні «Київзеленбуд» пройшли обшуки в рамках провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191. – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. В результаті правоохоронці затримали п'ятьох столичних чиновників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-