МОЗ затвердило новий порядок надання психіатричної допомоги у стаціонарах

МОЗ затвердило новий порядок надання психіатричної допомоги у стаціонарах

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя затвердило новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах, головний принцип якого - пріоритет прав і гідності людини.

Про це повідомляється на сайті МОЗ, передає Укрінформ.

«Уперше з 2000 року затверджено комплексний документ, який визначає Порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах та базується на міжнародних стандартах поводження з людьми, які страждають на психічні розлади, з огляду на пріоритет прав і гідності людини, зазначених у Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод 1950 року. Затверджений наказ змінює підходи у лікуванні пацієнтів психіатричних лікарень. Він - про права і гідність людини, про ефективні та сучасні методи, а не про виправні, які нам дістались у спадок від радянської системи психіатрії. Психіатричний стаціонар – це не тюрма і не виправна колонія, а медичний заклад, де пацієнти отримують необхідну їм допомогу і лікування», – підкреслив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Як зазначили у міністерстві, страх та стигма щодо лікування у психіатричних лікарнях часто заважають людям зважитися принаймні на звернення до сімейного лікаря з питань свого ментального здоровʼя. Причина тому – памʼять про методи каральної психіатрії, які діяли в Радянському Союзі і які стають ще більш жорстокими в сучасній Росії.

Протягом багатьох років допомога у сфері психічного здоров’я була зосереджена переважно у спеціалізованих медзакладах, що сприяло стигматизації та не забезпечувало належного рівня мультидисциплінарного підходу до лікування й реабілітації осіб із психічними розладами.

Дотепер, наприклад, в Україні до половини всіх дітей і підлітків, які відповідають критеріям психічних розладів, отримують субоптимальний рівень лікування (або й взагалі його не отримують), попри наявність ефективних методів лікування. При цьому діти зі складними психічними розладами особливо мають ризик неадекватного лікування, оскільки оптимальний догляд вимагає координації медичних, освітніх і соціальних служб. А тому зміни є вкрай необхідними.

Читайте також: Сімейні лікарі допомагають українцям долати проблеми щодо ментального здоров

За даними МОЗ, затверджений наказ сприятиме доступності та вдосконаленню послуг з охорони психічного здоровʼя шляхом підвищення ефективності діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів. Він має на меті захист прав пацієнтів у психіатричних закладах, зокрема права пацієнтів на гідні умови перебування та лікування; запобігання будь-якій формі фізичного, психологічного чи експлуатаційного насильства над пацієнтами.

Поміж іншого новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах передбачає: заборону надавати психіатричну допомогу особам до 18 років у відділеннях для дорослих; обовʼязковий огляд та фіксацію всіх тілесних ушкоджень у разі госпіталізації пацієнта; заборону замикати вхідні двері до приміщень та палат і встановлювати ґрати на вікнах палат.

Читайте також: В Україні понад 70% закладів «первинки» надають послуги з ментального здоровʼя

Також пацієнти мають гарантії вільного спілкування з відвідувачами без присутності персоналу; мають право вести телефонні розмови та користуватися мережею Інтернет.

Водночас у міністерстві звертають увагу, що відповідно до ст. 25 Закону «Про психіатричну допомогу» пацієнти за рішенням лікуючого лікаря-психіатра (лікаря-психіатра дитячого) в інтересах захисту їх здоров’я чи безпеки, а також в інтересах здоров’я або безпеки інших осіб, можуть бути обмежені: приймати відвідувачів наодинці; купувати і використовувати предмети повсякденного вжитку; перебувати на самоті.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у 2023 році психологічною підтримкою на первинному рівні скористалися 320 тисяч людей.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-