В Україні понад 70% закладів «первинки» надають послуги з ментального здоровʼя

В Україні понад 70% закладів «первинки» надають послуги з ментального здоровʼя

Укрінформ
Понад 70% медичних закладів первинної ланки надають послуги з ментального здоровʼя.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко наголосив, що запит на психологічну підтримку зростає в усьому світі.

«У нашій країні ситуація ускладнюється наявною в суспільстві стигмою щодо ментальних розладів. Часто це стає перешкодою для своєчасного звернення по допомогу. Люди соромляться про це говорити. Будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Тому дуже важливо, що тепер базову психологічну підтримку можна отримати у сімейних лікарів в 71% комунальних закладів “первинки”», – сказав Ляшко.

Він закликав громадян «не ігнорувати підказки організму» і звертатися до сімейного лікаря, якщо з'являється відчай, тривога, роздратованість, апатія, порушення сну, нав’язливі думки.

Читайте також: Гостра реакція на стрес: психологи розповіли про базову першу допомогу

З даними МОЗ, на сьогодні 878 із 1236 медичних закладів первинної медико-санітарної допомоги комунальної власності підписали договір із НСЗУ на пакет послуг «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Крім того, безоплатні медичні послуги з охорони психічного здоровʼя за цим пакетом українці можуть отримати у 67 приватних медзакладах (без ФОП) та 45 ФОП.

Таким чином, пацієнти можуть звернутися до лікаря по допомогу щодо свого ментального здоровʼя у 990 медзакладів «первинки» за понад 3350 місцями надання меддопомоги по всій Україні.

При цьому у Дніпропетровській, Тернопільській та Чернівецькій областях понад 91% медзакладів комунальної власності мають договір на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Читайте також: Понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на «первинці» у 2023 році

Як зазначають у МОЗ, лікарі первинної ланки та медсестри проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP. Уже 17 тисяч лікарів «первинки» отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Понад 8,9 тисячі з них уже надають безоплатні послуги з ментального здоровʼя українцям у законтрактованих НСЗУ медзакладах.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

Як повідомлялося, у 2023 році психологічною підтримкою на первинному рівні скористалися 320 тисяч людей.

Фото у тексті: Міністерство охорони здоровʼя

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-