Аптеки в медзакладах із березня долучаються до програми «Доступні ліки»

Аптеки в медзакладах із березня долучаються до програми «Доступні ліки»

Укрінформ
З березня аптечні заклади, які розміщуються на території медичних закладів, мають долучитися до Програми медичних гарантій, зокрема програми "Доступні ліки".

Про це під час брифінгу, присвяченому програмі "Доступні ліки", сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми внесли чергову зміну до ліцензійних вимог провадження господарської діяльності з аптечного бізнесу і зараз є вимога - якщо аптека розміщується на території закладу охорони здоровʼя, то вона зобовʼязана співпрацювати з Програмою медичних гарантій. З березня це буде обовʼязок, а не бажання субʼєкта господарювання. Таким чином ми наблизили місце виписування рецепта і місце погашення рецепта. Коли людині виписали рецепт за програмою "Доступні ліки", вона в цій же лікарні може погасити рецепт", - розповів Ляшко.

Як нагадав міністр, для забезпечення доступності до урядової програми реімбурсації лікарських засобів у віддалених населених пунктах Кабмін також спростив вимоги до аптек у сільській місцевості, аби субʼєкти господарювання відкривали аптечні пункти у невеликих населених пунктах.

Окрім цього, як додав Ляшко, ліцензійні умови передбачають можливість погашати рецепти та відпускати препарати за програмою "Доступні ліки" у фельдшерсько-акушерських пунктах. Наразі, як додав Ляшко, пропрацьовується вимога наявності при провадженні такої діяльності касових апаратів.

Також з початку року стартував проєкт мобільних аптечних пунктів, до якого долучилися як місцеві органи самоврядування, так і аптечні мережі. Зокрема, мобільні аптечні пункти вже працюють у Харківській, Черкаській областях, до кінця року такі мобільні аптечні пункти мають бути запущені в усіх областях. Наразі пропрацьовуються маршрути та населені пункти, які ці мобільні аптеки будуть охоплювати.

Читайте також: «Доступні ліки»: торік пацієнтам із розладами психіки та епілепсії виписали 142 тисячі е-рецептів

Також на деокупованих і прифронтових територіях Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини розпочне роботу пілотний проєкт "Укрпошта. Аптека".

Як повідомлялося, програма "Доступні ліки" є складовою Програми медичних гарантій, на реімбурсацію лікарських засобів у 2024 році передбачено понад 5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-