«Доступні ліки»: торік пацієнтам із розладами психіки та епілепсії виписали 142 тисячі е-рецептів

«Доступні ліки»: торік пацієнтам із розладами психіки та епілепсії виписали 142 тисячі е-рецептів

Укрінформ
Минулого року українські лікарі виписали понад 140 тисяч е-рецептів на ліки пацієнтам з розладами поведінки, психіки та епілепсії.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України, передає Укрінформ. 

«Упродовж 2023 року українські лікарі виписали пацієнтам із розладами поведінки й психіки та епілепсією 142,4 тисячі рецептів. Найбільшу кількість – у м. Києві (20 996), Дніпропетровській (13 706), Львівській (12 990), Хмельницькій (11 290) та Житомирській (9 404) областях», – йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що для того, щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки» за цим напрямом, треба звернутися до невролога або психіатра. Після чого лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я та сформує перший електронний рецепт.

У МОЗ пояснили, що з цим рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із НСЗУ. 

«Всі такі аптеки позначені наліпками «Доступні ліки». За наступними рецептами можна буде звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Вони зможуть призначити ліки на основі плану, який раніше склав невролог або психіатр», – зауважили у МОЗ. 

У міністерстві додали, що зараз 13 433 аптеки й аптечних пункти мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії.

Читайте також: МОЗ планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області

Знайти найближче до вас місце відпуску лікарських засобів можна: за номером 16-77 – контакт-центр Національної служби здоров’я України (НСЗУ); через аналітичну панель (дашборд) на сайті НСЗУ. 

Термін дії рецепта – 30 днів з дати, коли вам його сформував лікар.

Як повідомлялося, українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати, що приймають за таких станів, за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою. Програма покриває 65 таких препаратів, 23 з яких – безоплатні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-