В Україні зменшилася частка дітей, вакцинованих проти ДПК та поліомієліту

В Україні зменшилася частка дітей, вакцинованих проти ДПК та поліомієліту

Дослідження
Укрінформ
В Україні за час повномасштабної війни зменшилась частка дітей, вакцинованих проти ДПК (дифтерії-правця-кашлюку) та поліомієліту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це свідчать результати пілотного дослідження добробуту дітей в Україні після двох років повномасштабного вторгнення «Індекс майбутнього», які презентовані в «Українському домі».

«Вплив війни проявився дуже серйозно в такому індикаторі, як зменшення частки вакцинованих дітей в Україні проти ДПК та поліомієліту. Загалом до повномасштабного вторгнення динаміка була позитивною. Насправді з року в рік частка дітей, які отримували обов'язкові дози від цих захворювань, зростала, але, звісно, що з таким великим потрясінням, як повномасштабне вторгнення, частка цих дітей почала суттєво падати. Насправді станом на 2023 рік ми бачимо величезний розрив з довоєнними показниками», - сказала керівниця дослідження Ольга Рибак.

Читайте також: В Україні з початку року зафіксували п’ять випадків кору

Зокрема, рівень вакцинації проти ДПК в Україні у 2023 року на 37% нижче, ніж в країнах ЄС.

Також дослідження показало, що 13% дітей віком 14-17 років системно вживають алкоголь, а 16% сигарети. Зокрема, хлопці частіше, ніж дівчата курять та вживають алкоголь. Крім того, 5 з 10 дітей хоча б раз пробували курити.

Згідно з дослідженням, 7 з 10 дітей оцінюють своє здоров'я добре, але тільки 4 почуваються енергійними.

Дослідження розроблено за ініціативи Фундації Олени Зеленської та Київської школи економіки і за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні.

Дані для дослідження збиралися з п’яти різних джерел: державних джерел, відкритих джерел, кількісного опитування дітей, інтерв’ю з експертами та людьми, які виховувалися в системі інституційного догляду.

Читайте також: Захворюваність на грип ГРВІ та COVID в Україні поступово знижується - головний санлікар

Онлайн-опитування проводилося серед репрезентативної вибірки населення України віком 10–17 років. Було проведено 1313 інтерв'ю по всій Україні (окрім тимчасово окупованих територій України до та після 24 лютого 2022 року).

Результати цього пілотного дослідження стануть основою для розробки державної політики, спрямованої на поліпшення умов життя та майбутнього дітей в Україні.

Як повідомлялося, для забезпечення імунопрофілактики дітей у 2024 році в Україну доставили 340 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-