В Україні з початку року зафіксували п’ять випадків кору

В Україні з початку року зафіксували п’ять випадків кору

Укрінформ
З початку року в Україні зафіксовано п’ять випадків кору, а торік було зафіксовано 65 таких випадків.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"У січні 2024 року, за попередніми даними, в Україні зафіксовано 5 випадків кору: три в Одеській області та по одному в Чернігівській та Волинській областях", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час епідрозслідування останнього випадку на початку січня в Одесі фахівці встановили, що родина повернулась із Румунії, де оголошена національна епідемія кору, захворілі діти не були вакциновані.

За даними МОЗ, у 2023 році в Україні на кір захворіло ушестеро більше людей, ніж у 2022 році. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2022 році зафіксовано 11 випадків захворювання проти 65 — у 2023 році (у 15 областях та місті Києві). Летальних випадків не зареєстровано.

Як наголошують в МОЗ, наразі епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір в Україні залишається контрольованою, але через недостатнє охоплення населення щепленнями можливе виникнення епідемічних ускладнень. За підсумками 2023 року в Україні щепленнями проти кору, паротиту та краснухи (КПК) охоплено 92,4% однорічних дітей та 87,3% 6-річних. Для формування колективного імунітету рівень охоплення щепленнями, за рекомендаціями ВООЗ, має становити не менше ніж 95%. Тому медики рекомендують українцям звернутись до сімейного лікаря, щоб перевірити вакцинальний статус дітей та надолужити пропущені щеплення.

Читайте також: ВООЗ попереджає про тривожні темпи захворюваності на кір у Європі

За Календарем профілактичних щеплень кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України (загалом залишок в регіонах станом на початок січня складав 221 435 доз). Щеплення — безоплатні. Вакцини, які використовують для щеплень, пройшли державний контроль якості та ефективні проти трьох інфекцій — кору, паротиту та краснухи. Вакцини доступні у медзакладах країни та пунктах щеплень, які працюють в лікарнях, сімейних амбулаторіях та ФАП-ах. Після вакцинації формується специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи, який надійно захищає дитину та в разі захворювання знижує ризик ускладнень. Специфічного лікування проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний спосіб захисту проти захворювання у світі.

Як повідомлялося, востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках, тоді захворіло 115 283 українці, 41 людина (з яких 25 – діти) померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-