У Львові малюку провели операцію зі зменшення аномального язика через рідкісний синдром

У Львові малюку провели операцію зі зменшення аномального язика через рідкісний синдром

Фото
Укрінформ
У Львові 1-річному малюку хірурги зменшили язик, що був довшим у 5 разів від норми через синдром Беквіта - Відемана.

Про це повідомила у Фейсбуці Львівська лікарня “Охматдит”, передає Укрінформ.

“Хірурги Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» вкоротили немовляті язика, який був у 5 разів довший від нормального через рідкісний синдром. В Україні всього дві такі дитини”, - йдеться у дописі.

Хлопчикові з Одеси зараз 1 рік і 3 місяці. Коли сімʼя на 32 тижні вагітності почула від лікаря УЗД, що їх малюк показує язичка, то розчулилися. Однак на повторному обстеженні батьки почули про підозру на генетичний синдром, який впливає на розвиток малюка.

“Левчик народився на 37 тижні з вагою 4250 кг. З першого свого дня він мав висунутий язичок. Йому було важко навіть поїсти, як звичайному малюку. Він міг їсти лише з пляшечки, а пізніше не міг їсти тверду їжу, бо вона випадала з ротика”, - розповідають у лікарні.

Генетик підтвердив у хлопчика рідкісний синдром Беквіта - Відемана. За статистикою, одна така дитина народжується в середньому на кожні 20 000 малюків. Генетична аномалія викликає інтенсивний розвиток різних органів упродовж вагітності.

“У Левчика був величезний язик, збільшені внутрішні органи і одна ніжка довша від іншої на 3 см. Виправляти такі проблеми варто якнайшвидше, проте найперше - це язик, доки він не створив малюкові проблем з диханням і їжею”, - зазначили лікарі.

Мама малюка Олена розповіла, що одеські фахівці порадили їхати за кордон, адже в Україні немає хірургів із досвідом допомоги таким діткам.

“Ми випадково опинилися у Львові у друзів і дізналися, що у в місті будуть лікарі зі США. Думали про варіант поїхати туди, а тут виявилося, що США їдуть до нас, тож швидко записалися на прийом. Так ми дізналися, що львівські лікарі допомагають діткам з найскладнішими патологіями”, - поділилася пані Олена.

Читайте також: У Львові лікарі врятували дитину з пухлиною печінки вдвічі більшою за сам орган

Команда хірургів Центру виконала часткову резекцію язика за сучасною методикою замкової щілини «Key hole».

“Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегам”, - розповів керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський.

Після операції язик - майже нормального розміру. Малюк уперше в житті зміг заховати його до рота.

“Життя Левчика дуже змінилося після операції. Синочок перевчається пити, їсти і спілкуватися, як це роблять усі дітки, адже раніше він був змушений підлаштовуватися під ті умови, які створював великий язичок. Йому доводиться освоювати всі ці навички заново”, - ділиться мама малюка.

Попереду у хлопчика подальше лікування та реабілітація.

Як повідомлялося, у львівській дитячій лікарні св. Миколая прооперували трьох немовлят, які народилися з величезними пухлинами – тератомами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-