У Львові лікарі врятували дитину з пухлиною печінки вдвічі більшою за сам орган

У Львові лікарі врятували дитину з пухлиною печінки вдвічі більшою за сам орган

Фото
Укрінформ
Хірурги дитячої лікарні св. Миколая у Львові прооперували 10-місячного Максима з величезною рідкісною пухлиною печінки.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба лікарні, передає Укрінформ.

«У Львові врятували 10-місячного малюка з пухлиною печінки, що була більшою за сам орган! Рідкісне і небезпечне для життя утворення видалили хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що маленький пацієнт – Максим із Львівщини. Про вроджену ваду сина батьки дізналися на восьмому місяці його життя, коли хлопчик захворів на ГРВІ і сімейна лікарка, яка зауважила підозріло збільшений животик, відправила на УЗД. Під час обстеження в черевній порожнині малюка виявили гігантську пухлину, тож терміново скерували Максима у лікарню до Львова.

Фахівці Дитячої лікарні Святого Миколая провели хлопчику КТ-діагностику і побачили, що просто в центрі печінки є доброякісна пухлина – мезенхімома. Це доволі рідкісне утворення. Зустрічається лише у двох зі 100 тисяч дітей. Максим вже народився з цієї пухлиною. Вона стрімко росла та пошкоджувала здорові тканини.

«Розмір новоутвору на час останнього обстеження вже сягав 15 см, тоді як сама печінка у дитинки такого віку має розмір 9 на 7 см. Видаляти пухлину потрібно було терміново! Без операції у хлопчика швидко б розвинулася печінкова недостатність. Він міг загинути або потребувати невідкладної трансплантації», - додали у медзакладі.

Попередньо спеціалісти з’ясували, що Максим має лише 30% здорової печінки, а цього замало. Тому медики спершу видалили кісту всередині пухлини. Таким чином їм вдалося збільшити об’єм здорової печінки до 60%. Далі через те, що гігантська пухлина була по центру печінки, потрібно було не тільки видалити утворення, а і зшити потім два шматочки органу в один. Під час таких операцій завжди є крововтрата. Аби зменшити її обсяг та знизити ризики, команда використала апарат CUSA, що розділяє печінкові тканини ультразвуком і при цьому не пошкоджує судини. Операція тривала вісім годин і минула успішно.

Читайте також: У Львові провели трансплантацію кісткового мозку трирічному хлопчику

Як повідомляв Укрінформ, у львівській дитячій лікарні св. Миколая прооперували трьох немовлят, які народилися з величезними пухлинами – тератомами. Це пухлина, що розвивається у дітей, коли вони ще перебувають в материнській утробі.

Фото надані пресслужбою Першого ТМО Львова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-