У Києві за добу провели вісім посмертних трансплантацій від двох донорів

У Києві за добу провели вісім посмертних трансплантацій від двох донорів

Фото
Укрінформ
У столиці за добу провели вісім посмертних органних трансплантацій від двох донорів.

Про це повідомило у Фейсбуці Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Впродовж доби в Києві провели вісім посмертних органних трансплантацій від двох донорів - у різних лікарнях міста вісьмом пацієнтам пересадили 4 нирки, 2 печінки й 2 серця», - йдеться у повідомленні.

Так, у суботу, 10 лютого, медичний консиліум Олександрівської клінічної лікарні м. Києва констатував смерть мозку у двох пацієнтів. Їхні родичі дали згоду на посмертне донорство.

Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила реципієнтами серця двох молодих чоловіків. Обидва вони - пацієнти Інституту серця МОЗ, трансплантологи майже добу не виходили з операційної, аби провести обом пересадки.

30-річний Степан чекав на пересадку серця 5 років. 23-річний Роман - майже рік. Хлопець з 19 років служив за контрактом в ЗСУ, під час боїв на Херсонському напрямку отримав важке поранення. Його вважали загиблим, але він вижив і самотужки дістався своїх. Хлопці дякують невідомому донору й обіцяють жити за двох.

Також 10 лютого у двох столичних клініках відбулися ще чотири пересадки органів: у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології ім. Шалімова двом жінкам пересадили печінку, ще двом пацієнтам - нирки. Також дві трансплантації нирок провели у Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Як зазначають в МОЗ, стан усіх пацієнтів відповідає складності перенесеного втручання.

Читайте також: В Японії вивели перших свиней для трансплантації людських органів

Як додали у міністерстві, позаминулої ночі смерть мозку через інсульт констатували у пацієнтки Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. Після згоди родичів медики отримали змогу врятувати ще 4 людей. Над цим у понеділок працювала команда трансплантологів Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

Як повідомлялося, у 2024 році трансплантація увійшла в Програму медичних гарантій. До ПМГ-2024 закладена така вартість послуг із пересадки: легень - близько 2,6 мільйона гривень, серця - понад 2 мільйони гривень, печінки - близько 1,5 мільйона гривень, нирки - близько 800 тисяч гривень, гемопоетичних стовбурових клітин - до 2,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-