Торік НСЗУ виплатила медзакладам Києва та області близько ₴17 мільярдів

Торік НСЗУ виплатила медзакладам Києва та області близько ₴17 мільярдів

Укрінформ
Минулого року НСЗУ виплатила медзакладам Києва та Київської області близько 17 млрд грн.

Про це на зустрічі зі ЗМІ сказала голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак, передає кореспондент Укрінформу.

"У 2023 році НСЗУ за договорами з медзакладами Київської області оплатила майже 5,5 млрд грн. Аналогічно можна говорити про Київ, минулого року НСЗУ заплатила понад 11,5 млрд грн медзакладам, у яких ми закуповуємо медичні послуги для киян", - сказала Гусак.

Голова НСЗУ наголосила, що Національна служба здоров’я не утримує медичні заклади. Лікарні, амбулаторії, поліклініки тощо знаходяться у власності місцевих громад, які мають подбати про стан своїх закладів охорони здоров’я. НСЗУ зі свого боку закуповує у них медичні послуги для українців за кошти Програми медичних гарантій.

"Ми укладаємо договори на медичні послуги, в договорі чітко прописані вимоги, які виставляє НСЗУ до закладів охорони здоров’я, і виконувати ці вимоги з іншої сторони бере на себе відповідальність керівник закладу, який призначається засновником" - сказала Гусак.

Також, як додала Гусак, в межах програми медгарантій діє програма "Доступні ліки", за якою українці можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 1 типу, бронхіальної астми, а також препарати для посттрансплантаційного періоду, тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові, лікування розладів психіки, хвороби Паркінсона, знеболювальне для паліативних хворих. Загалом програма "Доступні ліки" включає 515 торгових назв лікарських засобів. НСЗУ в межах програми відшкодовує аптечним закладам вартість цих препаратів.

За словами Гусак, в Києві договори з НСЗУ на програму "Доступні ліки" уклали 1391 аптека, в Київській області - 756 аптек, з них 144 аптеки - у селах області.

За даними НСЗУ, 207 тис. людей в Київській області та 301 тис. людей в Києві отримали ліки за програмою "Доступні ліки".

Гусак нагадала, що всі аптеки також мають приймати електронні рецепти на лікарські засоби рецептурної групи, і відповідно мають бути підключені до електронної системи.

У минулому році аптеки столиці та Київської області отримали від НСЗУ 700 млн грн відшкодування за препарати програми "Доступні ліки".

Як додала Гусак, стосовно програми медгарантій та програми "Доступні ліки" існує безліч міфів. Один з них, що за перший електронний рецепт на доступні ліки нібито потрібно платити. Також, за її словами, є маніпуляції тим, що безоплатні препарати не можуть бути якісними.

Читайте також: Програма медгарантій на 2024 рік: НСЗУ випустила гід для пацієнтів

"Ці міфи досить легко розвіяти, зайшовши в реєстр лікарських засобів, які реімбурсуються, і ви побачите, що там є лікарські препарати і комбіновані, і українського, і зарубіжного виробництва, і препарати, які коштують від 10 грн до кількох тисяч грн. Якщо препарати є в реєстрі лікарських засобів, які реімбурсуються, то вони точно є зареєстрованими в Україні, є в протоколах (лікування - ред.), це означає, що вони є якісними", - сказала Гусак.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня почала діяти Програма медичних гарантій на 2024 рік, її бюджет становить понад 159 млрд гривень, з яких 5,2 млрд гривень виділено на реімбурсацію лікарських засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-