У Чернівецькій області зафіксували випадок підозри на правець

У Чернівецькій області зафіксували випадок підозри на правець

Укрінформ
У Чернівецькій області зареєстровано випадок підозри на правець, хворий госпіталізований і отримує необхідну медичну допомогу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Випадок підозри на правець зареєстровано у Чернівецькій області у 45-річного чоловіка. Він звернувся зі скаргами на гнійну рану стопи, далі у нього з’явились тризм м’язів обличчя, напруження м’язів шиї, плечового поясу та потилиці. Наразі він перебуває у лікарні, де отримує необхідну допомогу. Зокрема, постраждалому введено протиправцевий імуноглобулін", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МОЗ, встановлено, що впродовж останніх 10 років щеплення від правця чоловік не отримував. Фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять епідеміологічне розслідування: встановлюють шлях інфікування та опитують контактних осіб.

Читайте також: Торік понад 118 тисяч українців отримали допомогу завдяки роботі медичних мобільних бригад

У МОЗ наголосили, що правець може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Перші симптоми можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Виникають м’язові спазми, інфікованій людині стає дедалі важче ковтати, далі розвивається головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. У разі підозри на інфікування чи появи симптомів слід негайно звернутися до лікаря. Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку та стану здоров’я.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Щеплення проти правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять за графіком у 2, 4, 6 та 18 місяців. Ревакцинація у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років.

Читайте також: Календар щеплень: коли і від чого вакцинуватися в Україні

Україна забезпечена безоплатною вакциною: 294 800 доз вакцини АКДП, 388 900 — АДПм та 124 500 — АДП.

За 11 місяців 2023 року було зареєстровано 6 випадків правця в Україні: по одному у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, та Черкаській областях та 2 випадки на Миколаївщині.

Як повідомлялося, наприкінці 2023 року у Київській області зафіксовано летальний випадок від дифтерії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-