Торік понад 118 тисяч українців отримали допомогу завдяки роботі медичних мобільних бригад

Торік понад 118 тисяч українців отримали допомогу завдяки роботі медичних мобільних бригад

Укрінформ
У 2023 році понад 118 тисяч жителів віддалених громад отримали доступ до медпослуг від мобільних команд Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ).

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"У 2023 році мобільні команди Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) надали медичну допомогу та забезпечили вакцинацію 118 603 українців у 572 громадах. Під час профілактичних виїздів 46 тисяч українців отримали консультації сімейних лікарів та 26 тисяч — вузькоспеціалізованих лікарів: кардіологів, офтальмологів, психологів. 114 706 мешканців громад пройшли первинне тестування на серцево-судинні та легеневі захворювання (вимірювання тиску, вміст глюкози в крові, кардіограма, флюорографічне обстеження) та швидкий скринінг на виявлення гепатиту В та С, ВІЛ-інфекції, COVID-19", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що мобільні виїзди спрямовані на розширення доступу до якісних та безоплатних медичних послуг людям, які мешкають у віддалених громадах. Йдеться про населені пункти з тимчасово ускладненим доступом до комплексної медичної допомоги, наприклад, на деокупованих територіях чи в місцях виникнення і ліквідації надзвичайних ситуацій, як під час роботи на постраждалих територіях унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Читайте також: В Україні створять регіональні координаційні ради з питань громадського здоровʼя

Так, влітку для недопущення спалахів інфекційних захворювань, у тому числі й холери, на постраждалих територіях унаслідок підриву Каховської ГЕС працювало 97 мобільних груп ЦКПХ (групи оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози). Вони проводили моніторинг рівня забруднення води й повітря, ґрунту, працювали в громадах. З 8 червня по 1 вересня 2023 ЦКПХ видали 237 114 таблеток для знезараження питної води для об’єктів критичної інфраструктури та населення. Також під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації провели 80 292 бесіди з людьми щодо профілактики інфекційних захворювань та отруєнь, видали 211 523 примірники інструкцій-пам’яток.

Загалом за 2023 рік у регіонах зареєстровано 83 спалахи захворювань, які завдяки лабораторному контролю та моніторингу спеціалістів Центрів контролю та профілактики хвороб і Центру громадського здоров’я вдалося розслідувати та локалізувати. Йдеться, зокрема, про 5 спалахів кору в Тернопільській, Львівській та Рівненській областях та спалах вірусного гепатиту А восени на Вінниччині.

Як повідомлялося, 1 жовтня 2023 року вступив у дію Закон України № 2573 «Про систему громадського здоров’я». Закон дозволяє створити комплексну систему громадського здоров’я та інтегрувати її в європейську мережу відповідно до світових стандартів.

Центри контролю та профілактики хвороб об’єднують наявні потужності регіонів — лабораторну інфраструктуру, відділи моніторингу та оцінки, відділи реагування на надзвичайні ситуації тощо. Ці центри на рівні областей відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-