На Київщині від дифтерії померла 73-річна жінка

На Київщині від дифтерії померла 73-річна жінка

Укрінформ
На Київщині від дифтерії померла 73-річна жінка.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Центрі громадського здоровʼя.

"У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. 29 грудня 2023 року хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з'ясовано, що у померлої відсутні щеплення", - йдеться у повідомленні.

Фахівцям Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб під час проведення епідрозслідування цього летального випадку вдалось встановити осіб, які контактували з померлою. Це 2 односельчан та 11 медичних працівників. Зараз за контактними встановлено медичне спостереження, відібрані зразки для лабораторного дослідження.

У ЦГЗ наголошують, що щеплення від дифтерії мають отримувати не тільки діти, а й дорослі – кожні 10 років. Вакцина проти дифтерії АДПм містить також протиправцевий компонент.

За даними Центру, за 11 місяців 2023 року, відповідно до Календаря профілактичних щеплень ревакцинацію від дифтерії отримали лише 47,8% від запланованої кількості дорослих осіб, що є недостатнім.

Щеплення вакциною АДПм є безкоштовними. Для вакцинації необхідно звернутися до сімейного лікаря.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Дифтерійна паличка (коринебактерія) може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Знищити палички можна завдяки кип'ятінню та застосуванню розчину хлорвмісного дезінфекційного засобу відповідно до інструкції. Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине під час нагрівання (+60 °C та вище), а також внаслідок дії прямих сонячних променів.

Інкубаційний період захворювання — від 3 до 10 днів.

Серед найпоширеніших проявів хвороби: біль у горлі; підвищена температура, лихоманка; набряк слизової оболонки ротоглотки; наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу; набряк шиї; збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Захворювання також може викликати ускладнення, які включають блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Читайте також: Ляшко заявив про нестабільну ситуацію щодо багатьох інфекційних хвороб

Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару.

Запобігти небезпечним ускладненням можна завдяки вакцинації дітей згідно з Національним календарем профілактичних щеплень і ревакцинації дорослих кожні 10 років.

Діти мають отримати 6 щеплень від дифтерії: у перші 2,4,6, 18 місяців життя та у 6 й 14 років.

Як повідомлялося за даними Центру громадського здоровʼя, у 2023 році в Україні 208 людей постраждали від укусів змій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-