9-місячну дитину виписали з Охматдиту після операції на серці і печінці, що тривала майже добу

9-місячну дитину виписали з Охматдиту після операції на серці і печінці, що тривала майже добу

Фото
Укрінформ
9-місячну дівчинку виписали з київської лікарні “Охматдит” після важкої 23-годинної операції із трансплантації печінки і корекції загрозливої вади серця.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У п’ятницю в Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит” міста Києва відбулась виписка 9-місячної дівчинки Тані, якій вперше в Україні провели важку 23-годинну операцію з одномоментною трансплантацією печінки і корекцією життєзагрозливої вади серця.

“Довгий час на вищому рівні вирішувалося відкриття в “Охматдиті” трансплантаційного відділу і вже через 2.5 роки відбулася перша унікальна трансплантація. Була створена єдина дисциплінарна команда з провідних спеціалістів, яка успішно прооперувала дитину і на цьому ми не плануємо зупинятися”, – зазначив генеральний директор НДСЛ “Охматдит” Володимир Жовнір.

9-місячну дитину виписали з “Охматдиту” після важкої операції на серці і печінці / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував, що тривалий час Україна відправляла своїх громадян з важкими діагнозами лікуватись за кордон, проте за 2023 рік було проведено 589 трансплантацій в Україні без залучення іноземних фахівців, що безумовно свідчить про розвиток української медицини.

Читайте також: У львівському Охматдиті врятували дівчину, в якої вірус спричинив важкі ускладнення легень

“З кожним днем ми наближаємось по показникам до країн, в яких трансплантологія є розвиненою. Якщо раніше ми раділи кожній новині про те, що зроблено трансплантацію, то сьогодні це вже є повсякденним”, – розповів медичний директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Андрій Максименко.

Мати Тані – Ольга Денчік подякувала команді спеціалістів за врятоване життя донечки.

Тетяна народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, а вже після народження у неї діагностували біліарну атрезію з формуванням печінкової недостатності. Батьки шукали порятунку дівчинки в багатьох лікарнях, дехто радив звернутися за кордон, проте, коли Тані виповнилося 3 місяці, вона потрапила на лікування до київського “Охматдиту”.

Читайте також: Команда хірургів з України та Франції реконструювала лицевий скелет 18-річному хлопцю

Хірургічне втручання у випадку з 2 життєзагрозливими вадами було дуже ризиковим, проте і не проводити операцію не могли, оскільки без неї дівчинка могла померти.

23 години провідні спеціалісти медики з Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, Національного інституту раку, хірурги, анестезіологи, медсестри та інші фахівці “Охматдиту” проводили операцію з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора-мами.

Проведена операція унікальна, оскільки такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні.

Читайте також: В Україні за рік медики зробили 340 пересадок кісткового мозку

Зараз дівчинка почувається набагато краще, усміхається та вже сьогодні повернеться додому.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні вперше провели пересадку серця шестирічній дівчинці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-