Виявлені у Києві випадки скарлатини між собою не пов'язані - медики

Виявлені у Києві випадки скарлатини між собою не пов'язані - медики

Укрінформ
У Києві за минулий тиждень зафіксовані два випадки захворювання на скарлатину серед школярів, між собою вони не пов’язані та є характерними для епідеміологічного сезону.

Про це Київський міський центр контролю та профілактики хвороб повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За даними центру, обидва випадки зареєстровані у Дарницькому районі столиці.

«Наразі захворілі перебувають на домашньому лікуванні, класи, в яких навчались діти, переведені на дистанційне навчання», – повідомили в установі.

Фахівці центру проводять епідрозслідування, зокрема оглядають коло контактних осіб. Також здійснюється інформування навчальних закладів про необхідні протиепідемічні заходи.

Читайте також: На Полтавщині кількість хворих на скарлатину зросла до 11

Скарлатина є гострим антропонозним інфекційним захворюванням групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки й характерним висипом.

Найчастіше на скарлатину хворіють діти віком від 1 до 9 років. Джерелом інфекції є хвора людина чи бактеріоносій.

Шлях передавання хвороби – повітряно-краплинний. Краплі формуються під час кашлю, чхання та в процесі говоріння хворого, розлітаються на відстань 0,5-1,5 м від інфікованої людини.

Захворюваність на скарлатину повсюдна, але в країнах із помірно холодним і вологим кліматом є частішою. Кількість хворих зростає восени та взимку.

Профілактика поширення скарлатини полягає в ранньому виявленні й ізолюванні джерела інфекції.

Читайте також: Лише 50% хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу - експерти

Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. У разі лікування без антибіотиків ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Щоб знизити ризик захворювання, рекомендоване багате вітамінами харчування, провітрювання й вологе прибирання приміщення, дотримання особистої гігієни, регулярне миття рук з милом, загартовування та заняття спортом і лікування всіх хронічних захворювань (отитів, синуситів, тонзилітів).

Як повідомлялося, низка засобів масової інформації поширили дані про потужний спалах скарлатини в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-