Їсти менше, бігати більше, і ризик захворіти на діабет знижується на 50% - експертка

Їсти менше, бігати більше, і ризик захворіти на діабет знижується на 50% - експертка

Укрінформ
Головний "друг" діабету - ожиріння і зайва вага, важливо вести здоровий спосіб життя, кожна людина після 40 років має перевіряти бодай раз на рік рівень цукру.

На цьому наголосила голова Ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко в ефірі Українського радіо з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, передає Укрінформ.

"Можу сказати з міжнародного досвіду, що майже половина людей з діабетом не усвідомлюють того, що вони вже хворі й звертаються до лікаря, маючи вже загрозливі ускладнення", - сказала Валентина Очеретенко. Наприклад, деякі пацієнти втрачають зір або мають серцево-судинні хвороби. Однак, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я та глобальним досвідом Міжнародної діабетичної федерації, лише одна людина із трьох, в яких діагностують діабет, не має ускладнень. Решта вже мають ускладнення діабету.

Постійна втома, підвищений апетит, суха шкіра, зайва вага - це підстава звернутися до лікаря, відзначила експертка.

Читайте також: Лише 50% хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу - експерти

"Майже 90% людей із діабетом мають другий тип цієї недуги, і саме зайва вага є показником, що треба звернути увагу на свій організм і сповідувати здоровий спосіб життя. Крім того, кожна людина після 40 років має перевіряти бодай раз на рік рівень цукру... Якщо ви почали втомлюватися більше, ніж зазвичай, частіше відчувати голод (невиправдано часто, коли поїли - і знову хочеться), частіше бігаєте до туалету - це також ознаки того, що треба звернутися до ендокринолога", - додала Очеретенко. Окрім того, за її словами, симптомами ендокринних порушень часто бувають стоматологічні проблеми з ротовою порожниною.

За словами експертки, в останні десять років по всьому світу спостерігається молодшання діабету: серед діабетиків зростає кількість людей працездатного віку та дітей. Якщо 10 років тому було 6 тисяч дітей із діабетом, то напередодні війни ця цифра становила 11 тисяч. Також стан повітря впливає на розвиток цукрового діабету.

Велике значення також має спадковість, визнає Валентина Очеретенко. Проте людина, що має в роду хворих на діабет, може і не захворіти. "Діабет другого типу є винятковим захворюванням, адже багато що залежить від людини. Найпростіше звернутися до здорового способу життя - їсти менше, бігати більше - це попереджає цукровий діабет у 50% випадків. Люди можуть відсунути захворювання на багато-багато років", - підкреслила голова Ради Української діабетичної федерації.

Читайте також: Чи загрожує вам цукровий діабет? Онлайн-тест

Ще один дуже важливий фактор - війна, додає Валентина Очеретенко. Люди, причетні до війни, мають підвищений цукор крові. "Ми провели обстеження в одному з госпіталів. 7 тисяч людей, причетних до війни або колишніх військовослужбовців, мають підвищений цукор крові. Це ще не діабет, але вже "дзвіночок", - розповіла Очеретенко.

Якщо людина з’ясувала, що в неї підвищений рівень цукру, фахівці радять насамперед звернутися до свого сімейного лікаря та до ендокринолога. Якщо ж цього неможливо зробити, тоді прості поради: якомога більше рухатися та їсти якомога більше овочів та фруктів. Особливо корисна "середземноморська дієта", вживати багату вітамінами та клітковиною їжу, обмежити борошняні вироби - вареники, печиво, солодощі.

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. За даними Міністерства охорони здоров’я, 2023 року в понад пів мільйона людей в Україні діагностували цю недугу. Торік цукровий діабет виявили у майже 490 тисяч осіб. Лише один із трьох хворих на діабет не має ускладнень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-