COVID-19: що робити у разі підозри на інфікування?

COVID-19: що робити у разі підозри на інфікування?

Укрінформ
Пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією, однак ця хвороба не зникла і лишається небезпечною для життя людей, надто - з груп ризику.

 У МОЗ нагадують, що робити, якщо у людини підозрюють інфікування на  COVID-19.

Насамперед, за перших симптомів COVID-19 - температура, слабкість, ломота у мʼязах, втрата смаку або нюху, поява сухого кашлю, задишка - рекомендовано одразу звертатися до сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу, де можна отримати направлення на тестування.

Читайте також: У ВООЗ кажуть, що пандемія COVID-19 «вбила» одне із сімейств вірусів грипу

Право на безоплатне тестування має кожен громадянин України. Наразі доступні два типи тестів на COVID-19:

  • ПЛР-тест (найбільша чутливість в період між 7 і 14 днями після інфікування). Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;
  • швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 (використовують на ранніх стадіях захворювання) і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки. Його перевагою є швидке та легке виконання (результат готовий за 15–30 хв).

Відповідно до стандартів, затверджених Міністерством охорони здоров’я,  ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати таким категоріям пацієнтів:

  • з підозрою на COVID-19;
  • з ознаками інших ГРВІ;
  • з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тестування призначають за умови, що їм не проводили скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Направлення на безоплатне тестування має надати сімейний лікар або, у разі його відсутності чи недосяжності, лікар із найближчого медичного закладу.

Читайте також: Респіраторні вірусні захворювання лікуються симптоматично - лікар

Щодо самоізоляції, то її можна завершувати за відсутності симптомів через 5 днів з дати їхньої появи або з дати позитивного результату тестування. Якщо ж ви маєте COVID–19 і відчуваєте погіршення стану, зверніться до свого лікаря або, якщо потребуєте невідкладної допомоги, викликайте «швидку». Зараз в Україні на стаціонарне лікування направляють пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих, а рішення про госпіталізацію ухвалює лікар на основі проведеного обстеження.

Читайте також: На Рівненщині зафіксували новий підвид штаму Omicron - «Арктур»

Наприкінці жовтня в області було доставлено майже 50 тисяч доз вакцини проти COVID-19 для проведення безоплатних щеплень. Загалом в Україні доступні понад 3,3 млн доз вакцини трьох виробників: Janssen – від Johnson&Johnson, Comirnaty – від Pfizer, CoronaVac – від Sinovac Biotech. Також доступна вакцина проти COVID-19 Comirnaty для дітей з 5-річного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-