У ВООЗ кажуть, що пандемія COVID-19 «вбила» одне із сімейств вірусів грипу

У ВООЗ кажуть, що пандемія COVID-19 «вбила» одне із сімейств вірусів грипу

Укрінформ
Під час пандемії COVID-19 та заходів із боротьби з коронавірусом, схоже, вимерли віруси грипу B/Yamagata, а тому нині немає сенсу застосовувати цей компонент у вакцинах проти грипу.

Про це повідомляє американський медичний журнал Stat з посиланням на дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

"Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала відмовитися від компонента багатьох вакцин проти грипу, оскільки віруси, від яких він захищає, схоже, були доведені до вимирання під час пандемії COVID-19", – йдеться у статті.

Зазначається, що сімейство вірусів, відоме як грип B/Yamagata, не спостерігалося з березня 2020 року, коли поширення грипу в усьому світі "знизилося до дуже низького рівня в умовах наступу COVID-19 і заходів захисту, яких люди вживали, щоб уникнути зараження". Згодом передача грипу відновилася, але з десятків тисяч вірусів грипу В, виявлених і субтипованих за минулі роки, віруси B/Yamagata не були виявлені.

"Наразі немає жодної користі від наявності вірусу Yamagata у вакцині", – заявив директор Центру співпраці ВООЗ з нагляду, епідеміології та контролю за грипом при Центрах з контролю та профілактики захворювань.

Це рішення підтримав і вірусолог з грипу Флоріан Краммер з Медичної школи Маунт-Сінай на Манхеттені. "Навіщо включати те, чого немає?" – зазначив він.

Читайте також: Бустер проти COVID-19: в Україні затвердили рекомендації про додаткову вакцинацію

Як повідомляє Stat, відповідна рекомендація була зроблена після тижневої зустрічі експертів з грипу з усього світу, які двічі на рік збираються у ВООЗ для вивчення циркулюючих вірусів грипу, щоб дати рекомендації щодо того, від чого повинні захищати майбутні версії щеплень проти грипу.

Поруч з цим, вказується на те, що для багатьох країн з низьким і середнім рівнем доходу ця рекомендація не призведе до жодних змін. Багато з них досі використовують тривалентну вакцину – щеплення "три в одному", яке захищає від вірусів грипу А H1N1 і H3N2, а також від одного з вірусів грипу В. У минулі роки це був вірус типу B/Victoria – єдиний вірус грипу В, який все ще циркулює.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні понад 114 тисяч доз вакцин від грипу пройшли контроль якості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-