В Україні поки не виявили варіант коронавірусу «Пірола»

В Україні поки не виявили варіант коронавірусу «Пірола»

Укрінформ
В Україні поки що не зафіксовано варіанту коронавірусу «Пірола», який шириться європейським континентом.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказала завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я МОЗ Оксана Кошалко, передає Укрінформ.

«Станом на сьогодні саме варіанту "Пірола" в Україні не зареєстровано», - підкреслила Кошалко.

Вона додала, що станом на сьогодні немає підтверджених результатів наукових досліджень, що цей варіант SARS-CoV-2 викликає важчий перебіг хвороби та вищу ймовірність летального наслідку

«Цей варіант швидше поширюється, але поки що загрози повторного спалаху, пандемії із значною кількістю летальних випадків та значною кількістю госпіталізацій він не становить. Немає результатів, які б це підтверджували», - сказала Кошалко.

Натомість, за її словами, є інші варіанти SARS-CoV-2, які викликають занепокоєння, також очікувано підвищується захворюваність на ГРВІ та грип.

«Зараз ми якраз знаходимося у фазі зростання захворюваності, думаю, зростання буде ще кілька тижнів поспіль», - спрогнозувала Кошалко.

Вона нагадала, що в епідсезон варто також вакцинуватися проти грипу. Ця вакцина є рекомендованою і доступна в аптечній мережі. Загалом, за її словами, в Україні в цьому епідсезоні надійшло близько 300 тисяч доз вакцини «Ваксігрип Тетра» виробництва Франції та «ДжіСі Флю» виробництва Республіки Корея. Також, як нагадала Кошалко, держава забезпечує безоплатну вакцинацію проти грипу деяким категоріям: медпрацівникам, особам віком від 65 років, людям з хронічними захворюваннями.

Читайте також: Респіраторні вірусні захворювання лікуються симптоматично - лікар

Як повідомлялося, «Пірола» є найновішим варіантом коронавірусного штаму «Омікрон».

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін не виключив, що «Пірола» в кінці епідсезону буде превалювати в Україні.

Він також зазначив, що омікрон-штам «Пірола» за класифікацією ВООЗ потребує спеціального нагляду і моніторингу через те, що не всі його властивості відомі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-