У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А

У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А

Укрінформ
У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста, з підтвердженим діагнозом госпіталізовані 60 людей, серед яких — 14 дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«Також ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів», - ідеться у повідомленні.

Читайте також: МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

Спеціалісти Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання.

Зокрема на лабораторне дослідження були відібрані 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) — 53 з них вже перевірені та відповідають санітарним нормам.

За словами заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, «спалах гепатиту А на Вінниччині розслідується комплексно: від регіонального до національного рівня».

Читайте також: На Дніпропетровщині - спалах вірусного гепатиту А

«Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами має можливість забезпечити безоплатні щеплення проти гепатиту А у кожній області, як зараз у випадку спалаху. Завдяки співпраці МОЗ з ВООЗ та UNICEF на рівні країни є 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до ЦКПХ кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині, в разі додаткової потреби, необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей. Наразі в осередку спалаху в області працюють спеціалісти ЦКПХ, проводяться протиепідемічні заходи: встановлюється та перевіряється коло контактних осіб або тих, хто може бути потенційно інфікованим, фахівці відбирають проби на лабораторні дослідження з об’єктів довкілля та навколишнього середовища», - зазначив Кузін.

За його словами, «станом на сьогодні поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків».

«До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів», — підкреслив Кузін.

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їдою, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Фахівці також не радять використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутельовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Читайте також: Україна отримала від ЮНІСЕФ три тисячі доз вакцини від гепатиту А

Крім того, радять не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках.

Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпропетровській області зафіксували спалах вірусного гепатиту А.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-