На Дніпропетровщині - спалах вірусного гепатиту А

На Дніпропетровщині - спалах вірусного гепатиту А

Укрінформ
На Дніпропетровщині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"На Дніпропетровщині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному із сіл Кам'янського району. Захворіла родина — батьки та дитина. Дорослих вже виписали з лікарні, дитина залишається під наглядом медиків", - йдеться у повідомленні.

За даними обласного Центру контролю та профілактики хвороб, зараження, ймовірно, відбулось контактно-побутовим шляхом та через порушення правил особистої гігієни.

Наразі фахівці Дніпропетровського центру контролю і профілактики хвороб проводять епідрозслідування осередку спалаху: вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води. Інших випадків зараження серед населення не зафіксовано.

Читайте також: Україна отримала від ЮНІСЕФ три тисячі доз вакцини від гепатиту А

В МОЗ нагадали, що гепатит А - вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

Для профілактики інфікування вірусного гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина. Вакцини від гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку, дозволені до використання дітям віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Читайте також: В Україні завершився спалах поліомієліту - Європейське бюро ВООЗ

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у 2023 році фіксується зростання захворюваності на кір, за вісім місяців 2023 року в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік - 43 випадки захворювання на кір (із них 21 – це діти до 17 років), проти 6 за аналогічний період минулого року.

У липні 2023 року МОЗ оголосило кампанію "наздоганяючої вакцинації" проти кору, в межах якої пропущені щеплення мають отримати 260 тис. дітей. Станом на кінець вересня пропущені щеплення отримали 117 276 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-