Від грипу та COVID-19 можна вакцинуватися одночасно - інфекціоніст

Від грипу та COVID-19 можна вакцинуватися одночасно - інфекціоніст

Укрінформ
Цього епідемічного сезону збудники грипу та COVID-19 циркулюватимуть одночасно, тому й захист потрібен проти цих двох досить складних за перебігом та наслідками інфекцій. Особливо це стосується груп ризику, зокрема людей у віці старше 60 років.

Як розповів у коментарі Укрінформу інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій, грип та COVID-19 небезпечні своїми ускладненнями.

У людей літнього віку вони спричиняють тяжкі захворювання життєво важливих систем та органів, зокрема легенів, серця, нирок, призводять до летальних наслідків. Так, за останні сім днів в Україні зафіксували вже 18 летальних випадків через COVID-19, і ця кількість має тенденцію до зростання щотижня.

Тож найдієвішою профілактикою проти наслідків цих інфекційних хвороб є вакцинація, нагадав Лапій. Фахівці наголошують, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Щеплення проти обох цих захворювань можна проводити в один день або з будь-яким інтервалом. Проти грипу слід вакцинуватися щороку. Проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс первинної вакцинації із трьох щеплень, а для людей віком старше 60 років рекомендовано отримати також і додатковий бустер, який вводиться щонайменше через 5 місяців від останнього отриманого бустера.

Імунологи закликають робити щеплення від обох вірусів одразу, щоб запобігти важкому перебігу хвороби та уникнути смертельних ускладнень.

Читайте також: Респіраторні вірусні захворювання лікуються симптоматично - лікар

“Жодного навантаження на організм людини не спостерігатиметься. Є достатньо досліджень у світі щодо безпеки застосування цих вакцин. В Україні через п'ять місяців після отримання двох доз вакцини дорослим треба зробити перше бустерне щеплення. Сьогодні людям, які не входять до групи ризику за віком та не мають супутніх захворювань, рекомендують робити дві дози первинної вакцинації, якщо це дводозні вакцини як Pfizer та Coronavac, або одну дозу, якщо це Johnson & Johnson. Всі три вакцини є в Україні. Опісля люди, які не належать до високої пріоритетності по вакцинації, можуть отримати бустерну дозу через п'ять місяців. Люди з групи ризику, старші за 60 років або мають хронічні патології, мають робити додаткову бустерну дозу через шість місяців після першого бустера”, – зазначив Лапій.

Він нагадав, що є чіткі рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, які затвердили в Україні. “Якщо минуло п'ять місяців, а ви не отримали перший бустер, не треба вакцинуватися заново.”, – розповів інфекціоніст. Тобто бустер можна зробити і з запізненням, він так само захищатиме від небезпечних ускладнень.

За даними МОЗ, сьогодні в Україні є понад 5 млн доз вакцини від COVID-19 (виробник Johnson&Johnson – вакцина Janssen, виробник Pfizer – вакцина Comirnaty). Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Читайте також: У ВООЗ кажуть, що пандемія COVID-19 «вбила» одне із сімейств вірусів грипу

Водночас до аптек надходять понад 260 тис. доз вакцини проти грипу. Серед них – 151,1 тис. доз вакцини французького виробництва та ще 114 тис. доз вакцини корейського виробництва. Всі вакцини вже пройшли державний контроль якості.

В Україні реалізують масштабний проєкт, покликаний захистити здоров’я українців у кризовий період. Проєкт USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”, який впроваджує організація Пакт в Україні, розрахований на 5 років. Одна зі складових проєкту – вакцинація від COVID-19 і грипу.

Як повідомлялося, в шести областях України зафіксовано десять випадків захворювання на новий підвид штаму COVID-19 – «Еріс»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-