Інфекціоніст: Разом з грипом циркулюватиме COVID-19, у групі ризику - люди у віці старше 60

Інфекціоніст: Разом з грипом циркулюватиме COVID-19, у групі ризику - люди у віці старше 60

Укрінформ
У жовтні в Україні почався епідемічний сезон грипу, до категорії “традиційних” сезонних захворювань перейшов і COVID-19, збудник якого циркулюватиме разом з вірусом грипу та іншими гострими респіраторними захворюваннями.

Як повідомив у коментарі Укрінформу голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій, до груп ризику належать літні люди та люди з хронічними хворобами. Це можуть бути тяжкі супутні захворювання – онкопатологія, серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та інші.

Серед українців зростають показники захворюваності на сезонні респіраторно-вірусні захворювання. Так, за даними МОЗ України, за один тиждень жовтня зареєстрували загалом понад 119 тис. випадків ГРВІ, COVID-19 та грипу. Ці показники поки не перевищують епідемічний поріг, однак значне зростання очікується вже найближчим часом.

Фахівці нагадують, що за тяжкого перебігу грип та COVID-19 можуть спричинити небезпечні ускладнення у роботі організму людини, зокрема легенів, серця, нирок, і навіть стати причиною смерті.

Читайте також: Бустер проти COVID-19: в Україні затвердили рекомендації про додаткову вакцинацію

Запобігти важкому перебігу захворювань допоможе вакцинація. Лікар-імунолог Федір Лапій нагадує, що люди, старші 60 років, мають обов’язково пройти поглиблену схему вакцинації від COVID-19.  Це означає, що до базового курсу (2 дози з перервою у місяць, потім бустерна доза щонайменше через 5 місяців) літнім людям необхідно щороку додавати ще й сезонну бустерну дозу.

Важливо пам’ятати, що вакцина від COVID-19 не захищає від грипу. Тому медики закликають літніх людей одночасно із щепленням проти COVID-19 вакцинуватися і від другого поширеного вірусу.

За даними МОЗ, сьогодні в Україні понад 5 млн доз (виробник Johnson&Johnson – вакцина Janssen; виробник Pfizer – вакцина Comirnaty). Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Також до аптек надходять понад 260 тис. доз вакцини проти грипу. Серед них – 151,1 тис. доз вакцини французького виробництва та ще 114 тис. доз вакцини корейського виробництва. Всі вакцини вже пройшли державний контроль якості.

Читайте також: У ВООЗ кажуть, що пандемія COVID-19 «вбила» одне із сімейств вірусів грипу

В Україні реалізують масштабний проєкт, покликаний захистити здоров’я українців у кризовий період. Проєкт USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров’я", який впроваджує організація Пакт в Україні, розрахований на 5 років. Одна зі складових проєкту – вакцинація від COVID-19 і грипу.

Як повідомляв Укрінформ, у шести областях України виявили випадки нового штаму COVID-19 “Еріс”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-