В ОП анонсували цифровізацію медичних документів для всиновлення

В ОП анонсували цифровізацію медичних документів для всиновлення

Укрінформ
В Офісі Президента анонсували цифровізацію медичних документів для всиновлення - як для дітей, котрі потребують сім’ї, так і для кандидатів у всиновлювачі.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт Президента, про це розповіла заступниця керівника Офісу Президента Юлія Соколовська під час заходу, присвяченому річниці впровадження розширеного неонатального скринінгу. 

«Нам як країні потрібно мати вчасну, централізовану та достовірну інформацію про залишених дітей і не тільки, про їхні справжні й повні діагнози, результати медичних оглядів та анкети з дуже докладною інформацією про фізичний і ментальний розвиток», – зазначила Соколовська.

Фото: ОП
Фото: ОП

Вона нагадала, що відповідно до бачення Президента кожна дитина в Україні, яка залишилася без батьківського піклування, має виховуватися в родині. Тож анонсувала започаткування нового напряму важливої спільної роботи Міністерства охорони здоров’я та Міністерства соціальної політики, який стосується процесів усиновлення.

За словами Соколовської, перші кроки в цьому напрямі вже зроблено: кожен, хто хоче всиновити дитину, може подати заяву та документи через портал «Дія», а також отримати допомогу при усиновленні. Однак усе ж необхідно зібрати паперові медичні висновки та зрозуміти стан, потреби дитини.

Читайте також: В Україні найбільше чекають усиновлення діти віком від 10-12 років

Наступний крок, розповіла заступниця керівника ОП, – цифровізація всіх необхідних медичних документів про стан здоров’я дитини та кандидата в усиновлювачі. Вся необхідна інформація надходитиме в порядку обміну даними між відомствами.

Важливий елемент цифровізації – фіксація в електронних системах залишених дітей. За словами Соколовської, це напрям роботи, де цифровізація не лише спрощує, а й рятує життя.

«Я впевнена, що цей напрям буде не менш успішним, ніж неонатальний скринінг, і допоможе як дітям, так і дорослим, які ухвалюють рішення їм допомагати», – сказала вона.

Заступниця керівника ОП також нагадала, що рік тому в Україні було започатковано розширений неонатальний скринінг новонароджених на 21 рідкісне захворювання. Дослідження почали проводити у 12 областях на базі регіональних лабораторних центрів – Київського та Львівського. А з 24 квітня 2023 року його здійснюють в інших областях завдяки відкриттю регіональних центрів скринінгу в Харкові та Кривому Розі. За цей час проведено понад 140 тис. досліджень.

Соколовська акцентувала, що раннє виявлення хвороб і призначення лікування дає змогу запобігти їх розвитку та створює всі умови для тривалого й повноцінного життя дитини, зменшує передумови для набуття інвалідності. Ця комплексна державна програма з погляду обладнання, кваліфікації, цифровізації є прогресивною й на світовому рівні. Особливо вражає, що її реалізовано під час воєнного стану, зауважила вона.

Читайте також: З початку 2023 року в Україні всиновили 484 дитини

Крім функції збереження здоров’я дитини, скринінг разом із вчасним лікуванням і підтримкою родини запобігає відмові батьків від новонароджених зі складними захворюваннями, додала заступниця керівника ОП.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році в Україні завершені майже 500 справ щодо усиновлення, водночас кількість дітей, які потребують сім’ї, сягає 15 тисяч.

Цього року зберігається на довоєнному рівні співвідношення кандидатів в усиновлювачі і дітей, які потребують батьківської любові, – приблизно 1 до 10.

Нині більшість сиротинців, інтернатів та дитбудинків сімейного типу перебувають в евакуації за кордоном, тому процес усиновлення максимально переведений у цифровий формат.

Тим часом на порталі «Дія» доступні п'ять нових послуг, які спрощують і пришвидшують процес усиновлення. Раніше українцям дозволили подавати заяву про отримання консультації з усиновлення дитини та зареєструватися усиновлювачем онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-