У МОЗ розповіли, скільки щеплень потрібно для повного курсу COVID-вакцинації

У МОЗ розповіли, скільки щеплень потрібно для повного курсу COVID-вакцинації

Укрінформ
Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Три щеплення – це загальнорекомендований курс вакцинації проти COVID-19 для кожної людини. Наразі понад 880 тис. українців не зробили другу дозу та понад 12 млн – третє щеплення. Тобто не отримали бустерну дозу. Їх треба надолужити, щоб сформувати індивідуальний імунітет, який допоможе в разі інфікування перенести хворобу з нижчим ризиком розвитку ускладнень, особливо літнім людям та пацієнтам зі супутніми захворюваннями, які пригнічують імунітет», – пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ додали, що усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером (в деяких країнах він має назву «сезонний бустер»).

Його рекомендує лікар пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, а саме людям, старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби; особам, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України.

Українці, які не належать до пріоритетної групи отримання додаткової бустерної дози, але їм необхідно отримати «додатковий бустер», наприклад, для поїздки у країни, де є вимоги мати додаткове щеплення, або ті, хто мають первинний курс вакцинації та виявили бажання отримати додатковий бустер, можуть зробити щеплення після консультації з сімейним лікарем в амбулаторії чи у пункті щеплення.

Читайте також: Нобеля з медицини присудили за розробку вакцин проти COVID-19

Однак такі щеплення здійснюватимуться у разі достатньої кількості доз вакцини для забезпечення щепленнями осіб з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19.

Наразі в Україні є понад 5 млн доз вакцини проти COVID-19. Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити вакцину можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Також в Україні доступна вакцина проти COVID-19 для щеплення дітей з 5-річного віку.

Як повідомлялося, в МОЗ нещодавно заявили, що наразі в Україні не зареєстровано випадків нового варіанту коронавірусу під назвою «Пірола».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-