В Україні на холеру обстежили понад 5 тисяч людей, збудника не виявили - МОЗ

В Україні на холеру обстежили понад 5 тисяч людей, збудника не виявили - МОЗ

Укрінформ
Протягом посиленого епідемічного нагляду в Україні на холеру було обстежено 5 123 людини та проведено 6600 досліджень проб довкілля на визначення збудника холери, випадків холери не виявлено.

Про це під час брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

«Всього, починаючи з початку епідмоніторингу було досліджено майже 6 600 проб довкілля на визначення збудника холери, 5 132 людини було обстежено на наявність випадків холери. З цих досліджень жодних позитивних знахідок як у навколишньому середовищі, так і серед людей не було», - сказав Кузін.

Водночас, за його словами, було зареєстровано два випадки підозри на холеру у Запорізькій та Чернігівській областях.

«Пацієнти, маючи типову клінічну картину, звернулися до закладів охорони здоров'я. Швидкий тест на виявлення холери дав позитивний результат, відповідно бригади епідемічного реагування дослідили на ці випадки, були проведені додаткові дослідження і станом на сьогодні ці діагноз скасовані і переведені у групу сальмонельозної інфекції», - сказав Кузін.

Читайте також: Міноборони: Через підрив Каховської ГЕС загинули 32 людей, 39 зникли безвісти

Він додав, що на територіях, які постраждали внаслідок російського теракту на Каховській ГЕС, проводилося додаткове обстеження всіх пацієнтів з кишковими інфекціями, які зверталися до медиків. Так, за даними МОЗ, було обстежено 3 334 людини із гострою кишковою інфекцією, досліджено 2 443 проби із об’єктів довкілля. Холери не виявлено.

Ігор Кузін нагадав, що на півдні країни, у регіонах, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС, до зони надзвичайної ситуації потрапило 180 населених пунктів, загалом майже 900 тисяч населення. За час роботи штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, за його словами, вдалося не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій, також випадків холери. Загалом населенню було видано 237 тисяч таблеток для знезараження питної води населенню. Також сформовано запас на рівні 600 тисяч таблеток для знезараження води для реагування на надзвичайні ситуації або для потреб інших регіонів.

Проведено 100 досліджень проб грунту на наявність токсикологічних або паразитологічних факторів. За словами держсанлікаря, серед основних показників відхилень було зареєстровано лише відхилення за паразитологічними показниками, і такі перевищення в більшості ідентифікувалися в Херсонській та Миколаївській областях.

Читайте також: Спалахів холери вдалося уникнути - МОЗ про наслідки теракту на Каховській ГЕС

Ігор Кузін зазначив, на території Миколаївської і Херсонської областей основні ризики зараз пов'язані з доступністю населення до чистої питної води в тих населених пунктах, де ще не повністю відновлено централізоване водопостачання.

«Вже були проведені роботи по дезінфекції криниць. Тому радимо усім громадянам звертати увагу на будь-які зміни у своєму побуті - якщо виникають випадки погіршення або зміни кольору води або специфічний присмак, звертатися до органів місцевої влади або до Центрів контролю та профілактик хвороб, які працюють на відповідній території. Про будь-які зміни у якості та безпечності питної води є органи місцевої влади та Центри контролю та профілактики хвороб будуть інформувати вчасно», - сказав Кузін.

Стосовно епідеміологічної ситуації на окупованих територіях півдня України, головний держсанлікар зазначив, що наразі достовірної інформації щодо цього немає.

«По окупованій території, на жаль, у нас немає ніякої підтвердженої інформації стосовно того, які там є інфекційні захворювання, або які рівні інфекційного захворювання там реєструються. Ми не отримуємо цю інформацію, не маємо відповідного доступу до цих територій. Але розуміємо, що епідемічні ризики там існують, і вони набагато більші, ніж на підконтрольній території», - сказав Кузін.

Втім, за його словами, після звільнення територій, розмінування, відповідних дозволів від Збройних сил та ДСНС будуть сформовані відповідні бригади протиепідемічного захисту, які проведуть комплексні протиепідемічні заходи.

Читайте також: Близько 15% проб води на півдні України не відповідають нормам

«Це дослідження всіх зруйнованих об'єктів хімічної інфраструктури, дослідження проб навколишнього середовища, вимірювання радіаційного фону, також проведення додаткових досліджень питної води або води з поверхневих джерел, які використовуються для того або іншого населеного пункту. Точно також інспекція худобомогильників, які могли зазнати руйнування на відповідній території. Вся ця робота, вже за досвідом Київською, Чернігівської та інших областей, виконується впродовж двох-трьох тижнів і формуються рекомендації для місцевих органів влади», - розповів Кузін.

За його словами, у випадку необхідності буде заборона користування певними джерелами водопостачання, проведення локальних дезінфекційних заходів тощо. Наразі, як додав Кузін, така робота вже проводиться на звільнених територіях Донеччини.

Як повідомлялося, з 1 червня по вересень в Україні проводився щорічний посилений епідемічний нагляд за холерою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-