Близько 15% проб води на півдні України не відповідають нормам

Близько 15% проб води на півдні України не відповідають нормам

Укрінформ
Близько 15 % проб води з поверхневих водойм на півдні країни після теракту на Каховській ГЕС не відповідають санітарним нормам.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

«У перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС морська та річкова вода з поверхневих водойм за бактеріологічними показниками не відповідала санітарним нормам у 35% випадків. Зараз рівень забруднення знизився до відхилення у 15%”, - зазначив Кузін.

Він зауважив, що вода поступово очищується, але все ще залишається небезпечною для купання, використання у господарських цілях та вилову риби з таких водойм для подальшого вживання. У воді виявляється ротавірус, збудники гострих кишкових інфекцій – тобто ризики інфікування та негативного впливу на здоров’я зберігаються.

Читайте також: Ляшко заявив про нестабільну ситуацію щодо багатьох інфекційних хвороб

За словами Кузіна, епідеміологічна ситуація на території Одеської, Херсонської та Миколаївської областей контрольована. Холери, вірусного гепатиту А та спалахів гострих інфекційних хвороб на територіях постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС областей не виявлено. Інфекційні хаби, які були розгорнуті на Миколаївщині, Херсонщині та Дніпропетровщині, забезпечені тестами для діагностики та препаратами для лікування інфекційних захворювань, додав він.

Також спеціалісти ЦКПХ відбирають для дослідження проби ґрунту. Їх проводять на територіях областей, де повністю спала вода після затоплення. Дослідження дозволяють визначити рівень забруднення ґрунту. Зокрема наявність у ньому токсичних речовин та рівень паразитарного забруднення.

Читайте також: У Генічеську загарбники вакцинують місцевих невідомим препаратом – Соболевський

Станом на кінець липня 91 % проб відповідають гігієнічним вимогам. У 9% проб зафіксовані перевищення за паразитологічними показниками. Йдеться про яйця гельмінтів та наявність у пробах кишкових цист, які можуть викликати гастроентерит чи дизентерію.

Як повідомлялося, починаючи з 6 червня для потреб населення на постраждалих територіях (Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей) видано понад 205 000 таблеток для знезараження питної води. Бактерицидними засобами також забезпечені підприємства водопостачання та об’єкти критичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-