Міноборони: Через підрив Каховської ГЕС загинули 32 людей, 39 зникли безвісти

Міноборони: Через підрив Каховської ГЕС загинули 32 людей, 39 зникли безвісти

Укрінформ
Після підриву росіянами Каховської ГЕС наразі підтверджено загибель 32 осіб і не встановлено місце перебування 39 громадян.

Про це під час брифінгу заявив офіцер Головного управління протимінної діяльності цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України Владислав Дудар, передає кореспондент Укрінформу.

«На поточний час поки що підтверджено загибель 32 осіб і постраждалих – 28, і не встановлено місце перебування 39 осіб», - сказав він.

За його словами, першим викликом після підриву Каховської греблі стало затоплення територій. Дудар зазначив, що велика проблема полягає у тому, що основне місце затоплення – те, що більше 68 % затоплених територій є окупованими, і скільки загинуло там людей – невідомо.

«Загалом було підтоплено 612 кілометрів квадратних, з яких 32 відсотки – деокупована територія. Загалом було евакуйовано 2783 особи. Було підтоплено майже 65 % всіх лісів Херсонської області», - заявив Дудар.

Представник Головного управління протимінної діяльності цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони поінформував, що після час підриву Каховської греблі було неконтрольоване перенесення мін та інших вибухонебезпечних предметів.

Читайте також: Україна впоралася з основним етапом ліквідації катастрофи на Каховській ГЕС – Клименко

«Станом на сьогодні роботи з очищення (від ВНП – ред.) підтоплених територій після підриву греблі Каховської ГЕС завершено. На питання, як була проведена міграція мін на окупованих територіях, відповісти дуже важко, але це могло призвести до забруднення вибухонебезпечними залишками війни територій, які були попередньо чисті», - сказав офіцер.

За його словами, серед перших прогнозів після цієї аварії були дані про те, що Каховське водосховище осушиться більше ніж на 80% відсотків.

«У принципі, так і вийшло – 11 червня було отримано інформацію, що загальний об’єм Каховського водосховища зменшився на 72,5%. Або більше ніж на 14 кілометрів кубічних, і це дуже велика кількість води, яка потрапила у Чорне море», - зазначив він.

Дудар розповів, що після 11 червня було припинено контроль у спостережному пості Нікополя через втрату гідрологічного зв’язку.

Читайте також: Спалахів холери вдалося уникнути - МОЗ про наслідки теракту на Каховській ГЕС

«Тому достовірно відповісти, яким є об’єм водосховища, важко. Але по свіжих супутникових знімках можна сказати, що річка Дніпро прийшла у своє природне русло. І зараз із загальної площі Каховського водосховища - більше 2155 кілометрів квадратних - загальний об’єм води приблизно становить 120 кілометрів квадратних», - заявив представник Міноборони.

Перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба зазначив, що після руйнування Каховської ГЕС - за їхніми підрахунками, за даними космічного агентства - із Каховського водосховища було втрачено приблизно 72 % об’єму води від того, який був до цього інциденту.

Як повідомлялося, у ніч проти 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС.

Фото: Planet Labs

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-