Рада ухвалила закон про лікування і протидію туберкульозу

Рада ухвалила закон про лікування і протидію туберкульозу

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про подолання туберкульозу в Україні".

Про це народний депутат Ярослав Железняк («Голос») повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За даними парламентарія, проєкт №9147 підтриманий 241 народним депутатом.

Документ розроблений з метою актуалізації та оновлення положень законодавства у сфері протидії туберкульозу, синхронізації його із законодавством у сфері охорони здоров’я та врегулювання застосування сучасних досягнень медичної науки та практики відповідно до керівних документів ВООЗ.

Читайте також: У МОЗ не виключають збільшення випадків туберкульозу після війни

Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади діяльності, спрямованої на подолання туберкульозу, забезпечення медичної допомоги людям, які хворіють на туберкульоз, та рівного доступу до неї, і встановлює права, обов’язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері подолання туберкульозу.

У законі визначається механізм забезпечення ліками для профілактичного лікування туберкульозу. Ці ліки будуть закуповуватися централізовано та розподілятися в регіонах між надавачами пакетів медичних послуг від Національної служби здоров‘я.

Документ також визначає трирівневу систему мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу на чолі з Центральною референс-лабораторією, яка має забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Читайте також: Євросоюз виділяє Україні на медицину понад €4,6 мільйона

Водночас забезпечується створення умов для навчання здобувачів освіти, у тому числі дітей, які хворіють на туберкульоз.

Окрім того, посилюється соціальний захист працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів, надавши їм право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тощо.

Як повідомлялося, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт "Про подолання туберкульозу в Україні" 30 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-