Ринок надання психологічних послуг потребує регулювання і контролю - експерт

Ринок надання психологічних послуг потребує регулювання і контролю - експерт

Укрінформ
Ринок надання психологічних послуг в Україні потребує регулювання і контролю на законодавчому рівні.

Таку думку висловила президент Національної психологічної асоціації Валерія Палій у коментарі Українському радіо, передає Укрінформ.

Говорячи про зареєстровані у ВР два законопроєкти, які мають на меті посилити регулювання роботи психологів і психотерапевтів, Палій зауважила: "Очевидно, що це тільки початок, оскільки ринок давно потребує регуляції і контролю за тим, які послуги надають фахівці у сфері психічного здоров'я. Бо, безумовно, фахівці мають нести відповідальність за ту роботу, яку роблять, або роблять погано, або не роблять взагалі".

За її словами, фахівці Національної психологічної асоціації долучалися до розробки законопроєктів щодо системи охорони психічного здоров'я та послуг у цій сфері як консультанти й експерти.

Читайте також: Цьогоріч тривога українців переросла в емоційне виснаження та апатію

"Ці законопроєкти заповнюють деякі прогалини, які існують в законодавчій базі, адже більшість законів писалася ще в 1990 роках. В той час теми психічного здоров'я і психологічної допомоги не були настільки популярними, поширеними і затребуваними. Відповідно, багато різних понять і формулювань там просто відсутні. Тому в нові законопроєкти вводяться певні формулювання і вимоги щодо освіти фахівців в галузі психічного здоров'я; вносяться роз'яснення щодо того, хто такий лікар-психіатр і хто такий психолог; хто може надавати послуги в сфері психічного здоров'я (там, до речі, згадуються і капелани, і соціальні працівники), прописуються вимоги до їхньої кваліфікації. Також окремо прописано, хто має право займатися реабілітацією", - прокоментувала Палій.

Вона зауважила, що другий законопроєкт стосується відповідальності фахівців. У ньому, зокрема, пропонується низка змін до Адміністративного та Кримінального кодексів щодо здійснення несанкціонованої лікувальної діяльності у сфері психічного здоров'я або поширення недостовірної інформації щодо освіти і фаховості спеціаліста. "Прописані санкції, штрафи і в окремих випадках, як, приміром, лікування без права на це із завданням шкоди, передбачена кримінальна відповідальність із позбавленням волі", — зазначила психолог.

Водночас президент Національної психологічної асоціації наголосила, що в Україні немає окремого закону про психічне здоров'я, в якому було б прописано укладання угоди між пацієнтом і фахівцем у сфері психологічних послуг.

"Втім, у нас є законодавство, яке передбачає захист прав споживачів. Поки що на практиці це дуже слабка сфера. Звісно, якщо людина звертається в психологічний центр або медичну установу, вона буде більш захищена юридично. На ринку приватних фахівців у нас поки що "Дикий Захід". Частина фахівців може бути оформлена як ФОП, відтак вони можуть укладати договори з офіційними проплатами. А є частина фахівців, які ніяк не зареєстровані, тож про жодну юридичну відповідальність не йдеться. Також немає якогось контролюючого органу, ліцензіатора, який би це контролював", - констатувала вона.

За словами Палій, у цьому зв'язку велика відповідальність покладається на самих клієнтів. "Важливо, щоб вони свідомо і уважно підходили до вибору фахівця: цікавилися освітою, післядипломною підготовкою і юридичним статусом, в якому перебуває надавач послуг", - зауважила вона.

Читайте також: Міносвіти просить поліцію перевірити, чи підробляв диплом Спартак Суббота

Як повідомлялося, в Україні створена програма ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Вона зумовлена потребою у психосоціальній підтримці щонайменше у 15 мільйонів громадян, які, за даними МОЗ, відчуватимуть погіршення психоемоційного стану різного ступеня тяжкості. За експертними оцінками, 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеня інтенсивності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-