Посол України закликав польських фермерів припинити блокаду кордону

Посол України закликав польських фермерів припинити блокаду кордону

Укрінформ
Посол України в Польщі Василь Зварич звернувся із закликом до польських фермерів, аби вони перестали вірити міфам про загрозу від української агропродукції і дослухалися свого уряду й припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною.

Про це Зварич написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Звертаюсь до тих організацій польських фермерів, які продовжують блокувати вантажний рух на ділянках доріг до окремих пунктів пропуску з Україною, зокрема в Медиці, Корчовій, Дорогуську і Гребенному. Почуйте врешті свій рідний польський уряд, якщо досі не чуєте як в Україні вибухають російські ракети, плачуть за загиблими внаслідок терористичних ударів Росії по житлових будівлях, як ворог руйнує критичну інфраструктуру і загалом економіку скривавленої війною України. Уряд Польщі чує і підтримує вас, приймає важливі для вас рішення, які допомагають вирішити ваші нагальні потреби”, - зазначив Зварич.

Читайте також: Польські фермери блокують рух вантажівок у чотирьох пунктах на кордоні з Україною

За його словами, сьогодні у Польщі мабуть нема більш привілейованої верстви господарської діяльності, ніж фермери. Посол підкреслив, що уряд Польщі створив їм можливості отримувати субсидії і безпосередні доплати. Зокрема в інституціях ЄС уряд Польщі домігся перегляду положень «зеленого ладу», переконав інші країни ЄС щодо застосування певних обмежень у торгівлі з Україною, які запрацюють з червня цього року. Завдяки активності уряду Польщі невдовзі ЄС припинить імпорт сільськогосподарської продукції з Росії і Білорусі, і таким чином відкриються нові можливості для продажу в ЄС польської продукції.

“Не вірте міфам, що українське зерно досі заливає польський ринок. Ще з квітня минулого року Україна не продає до Польщі пшеницю, кукурудзу, ріпак і насіння соняшнику. Діє продовжене урядом Польщі одностороннє ембарго на імпорт збіжжя з України”, - наголосив український дипломат.

Читайте також: Мінекономіки - про блокування кордону: в діалозі з польським урядом є «світло в кінці тунелю»

Він повідомив, що український транзит територією Польщі також фактично зведено до мінімуму, а невдовзі зійде нанівець, бо діють альтернативні маршрути в обхід Польщі.

“І не вірте у міфи про те, що транзит українського збіжжя через Польщу створює вам проблеми. Транзитний товар не залишається в Польщі. Польські порти завантажені лише на 60 відсотків, і у вас є всі можливості вивозити ваше збіжжя через ваші порти”, - наголосив Зварич.

Він повідомив, що польські служби посилили контроль за якістю продукції з України.

“Хоча в нас виникає багато запитань, чому серед значної кількості товарів з-поза ЄС лише до українських товарів застосовується такий прискіпливий підхід, ми не протестуємо, бо розуміємо як віддано уряд Польщі намагається захистити ваші інтереси”, - констатував Зварич.

Він закликав польських фермерів повірити, “що продовження блокування кордону з Україною є не лише безпідставним, але й шкідливим для економіки Польщі, без розвитку якої можливості доплат їм зменшуватимуться”.

“Прошу вас: припиніть блокаду кордону, повертайтесь до своїх сімей і до своєї професійної діяльності, яку ми в Україні з давніх часів цінуємо з особливою повагою. Перед нами - спільне європейське майбутнє. Разом ми маємо використати потенціал співпраці і партнерства задля добробуту наших сучасних і прийдешніх поколінь. Допоможіть, щоб Україна вистояла, захистила себе і вас від російського агресора. Наша перемога - це гарантія того, що російський брудний чобіт ніколи не прийде у ваш дім, і ви ніколи не почуєте в Польщі звуки вибухів від російських ракет і плач за загиблими на війні”, - наголосив посол України в Польщі.

Читайте також: Туск закликав польських фермерів не блокувати кордон з Україною

Як повідомлялося, польські фермери поновили блокування напрямків пунктів пропуску «Корчова-Краківець» та «Медика-Шегині». Заблоковані польськими фермерами також залишаються напрямки пунктів пропуску «Ягодин» та «Рава-Руська». Протестувальники продовжують тут ускладнювати рух вантажівкам, пропускаючи по кілька транспортних засобів на годину, або взагалі обмежуючи рух.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-