Через квоти постачання цукру, птиці та яєць з України до ЄС фактично зупиниться - експертка

Через квоти постачання цукру, птиці та яєць з України до ЄС фактично зупиниться - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
При запровадженні Євросоюзом захисного механізму від експорту окремих видів української агропродукції постачання на європейські ринки наших цукру, птиці та яєць може повністю зупинитися.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла голова комітету з євроінтеграції асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Олександра Авраменко.

За її словами, через високі мита сенсу експортувати до Європи такі товари з доданою вартістю, як птиця, яйця і цукор, не буде. Особливо висока ставка на цукор. «Аналізуючи попередній досвід (до 2022 року, коли ЄС квотував та обкладав митами увесь імпорт з України), маємо визнати: після того, як вичерпувалися квоти на ці продукти, вони до Європи не їхали. Думаю, так буде і цього разу. А ось постачання меду імпортна ставка не надто стримує, тому що попит на нього доволі високий і ціна, у принципі, цікава. Тож і до 2022-го навіть з урахуванням додаткових митних платежів український мед був конкурентним на європейському ринку. Отже, якась частина наших агротоварів постачатиметься до Європи навіть понад квоти», - прогнозує Авраменко.

Вона також нагадала, що, наприклад, у 2019 році ми експортували до ЄС 14 мільйонів тонн кукурудзи. Це доволі серйозні обсяги. «Тобто, постачання цієї культури, якщо вона потрібна на європейському ринку (а вона дуже потрібна європейським виробникам м’ясної продукції, особливо у південних країнах ЄС), думаю, не надто обмежуватимуть. Адже європейці дбають не лише про своїх фермерів, а й про внутрішніх переробників, і їм важливо, щоб продукція вироблялася, споживалася та експортувалася. Більшою мірою обмеження стосуватимуться українських продуктів переробки кукурудзи», - вважає експертка.

Читайте також: Компроміс щодо агроекспорту України до ЄС враховує введення тарифів на продукцію з Росії

Більш точно спрогнозувати наслідки майбутніх обмежень, за її словами, можливо буде після остаточного ухвалення європейцями рішення про запровадження захисного механізму від надмірного постачання деяких видів агропродукції з України до ЄС та оприлюднення роз’яснень Єврокомісії щодо конкретних механізмів квотування.

Як повідомлялося, минулого тижня представники держав-членів Європейського Союзу підтвердили попередню угоду про продовження ще на рік призупинення дії імпортних мит і квот на український агроекспорт до ЄС. Проте партнери вирішили посилити захисні заходи, передбачивши можливість квотування для таких продуктів, як птиця, яйця, цукор, овес, кукурудза, крупи та мед. Єврокомісія буде зобов’язана запровадити тарифні квоти, якщо імпорт цих товарів до ЄС перевищуватиме середні обсяги постачань у другій половині 2021-го та упродовж 2022 і 2023 років. Посилюється також контроль за імпортом української пшениці. Якщо угоду остаточно затвердять, вона набуде чинності 6 червня 2024 року та діятиме до 5 червня 2025-го.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-