Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС - експерт

Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС - експерт

Укрінформ
Україна в контексті нового торговельного режиму може втратити близько мільярда євро протягом року.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив в ефірі Українського радіо заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За словами експерта, ця угода відрізняється від тих умов лібералізації політики щодо експорту, які діяли протягом 2023 року і мають закінчитися після 5 червня. "Запроваджується екстрене гальмування – певний перелік продуктів (мед, крупи, кукурудза, м'ясо птиці, яйця, цукор і ще низка продуктів), які будуть рахуватися за принципом загального експорту, який відбувався у 2022-23 роках, але також і було включено другу половину 2021 року... Будемо бачити суттєве обмеження порядку продуктів – зокрема, цукор – які у 2023-му році продемонстрували ефективну присутність і нарощування на території ЄС", - пояснив експерт.

Читайте також: Глава Міноборони Британії закликав Європу не вводити обмеження на торгівлю з Україною

За його оцінками, внаслідок продовження політики лібералізації втрачатимуть український бізнес, переробні компанії, виробники товарів. А відтак - і кошти, з яких сплачувалися б податки, що йдуть на обороноздатність України. "Європейці повинні розуміти, що те, що вони допомогли в 2022-му році – це була допомога, бо в Україні розпочалась війна, і зараз вона нікуди не зникла. Росія продовжує атакувати, Росія продовжує війну і обмеження дуже шкодитимуть підтримці нашої армії", - наголосив Марчук.

Експерт також відзначив, що разом із ухваленими нормами щодо України в контексті "екстреного гальмування" будуть ухвалені й мита – обкладатиметься митом продукція зернової лінії групи. І це одна з вимог, які порушувала Україна під час перемовин. "Тому, коли ми говорили європейцям, що ви зараз кажете, що є якесь засилля продукції, що ця продукція призводить до неконкурентності європейському фермеру з третіх країн світу, то дивно, чому ви звертаєте увагу в першу чергу на Україну, але жодним чином не звертаєте увагу на російські продукти, - сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. - В контексті цих змін передбачатиметься мито на російську і білоруську продукції. Сподіватимемося, що це частково зніме питання з напруженням, яка існує сьогодні серед аграріїв Польщі, які весь час порушують питання. І таким чином ми побачимо, що, можливо, навіть по деяких категоріях продуктів не буде застосовуватися це критичне гальмування щодо України".

Питання транзиту товарів експерт вважає одним із найскладніших у перемовинах між Україною та Польщею, зокрема, на рівні профільних міністрів. "Це були важкі перемовини, і там були означені напрямки, за якими ми готові рухатися. Одним із ключових питань стало питання розблокування транзиту. Насправді Польща розуміє, що, блокуючи транзит, вона перешкоджає торгівлі ЄС із Україною і насправді порушує дуже значну кількість юридичних моментів і може за це понести відповідальність у вигляді певних штрафів. Тому вони наполягають, щоб Україна самостійно обмежила певний вид продукції. Далі ці розмови були продовжені 5 квітня в Литві, і ми дякуємо нашим литовським колегам, які підтримали звернення і організували тристоронню робочу групу Україна-Польща-Литва, де теж були ухвалені досить вагомі речі, пов'язані з посиленням санкцій щодо Росії".

Водночас експерт зауважив, що питання щодо блокування на митних пунктах із Польщею буде предметом перемовин наступної зустрічі, яка відбудеться, як очікується, в середині квітня.

Читайте також: Дискусії щодо обмежень на український експорт до ЄС тривають - аграрний єврокомісар

Як повідомлялося, 28 березня відбулась міжурядова зустріч України та Польщі, на якій сторони представили спільну позицію щодо розблокування кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-