Україна у березні експортувала 8,5 тисячі тонн молочних продуктів - АВМ

Україна у березні експортувала 8,5 тисячі тонн молочних продуктів - АВМ

Укрінформ
Україна в березні 2024 року порівняно з лютим не змінила обсяг експорту молочної продукції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Асоціація виробників молока за даними Державної служби статистики.

“У березні 2024 року Україна експортувала 8,55 тисячі тонн молочних продуктів на суму $18 мільйонів. Натуральні обсяги експорту залишилися майже на рівні лютого поточного року (+0,35%), але скоротилися на 11% порівняно до березня 2023 року”, - йдеться у повідомленні.

Із початку року були експортовані 25,3 тисячі тонн молочних продуктів, що на 5% менше порівняно до минулорічного періоду. Експортна виручка за поставлені товари збільшилася на 8% порівняно до лютого 2024 року.

Зазначається, що головними експортними категоріями у грошовому еквіваленті були: молоко та вершки, згущені - 28%; сири - 22%; морозиво - 20%; масло вершкове - 14%.

У березні натуральні обсяги експорту молока і вершків незгущених становили близько 2,28 тисячі тонн, що на 3% більше порівняно до лютого. Виторг за поставлений товар становив $1,44 мільйона і збільшився на 2%. Близько 95% товару було експортовано в Молдову, 2% у Вірменію, а 1% - в Грузію. Також Україна скоротила обсяги експорту молока і вершків незгущених до 7,23 тис. т (-12%).

Читайте також: Аграрії пропонують збільшити до ₴150 мільйонів кредитний ліміт для молочних ферм

Україна зменшила натуральні обсяги експорту молока та вершків згущених до 1,82 тисячі тонн (-13%). Обсяги експорту згущеного молока скоротилися через зменшення поставок в Ізраїль, Польщу, Німеччину та Молдову.

Експорт кисломолочних продуктів (маслянка) становив 290 т в натуральних обсягах, що на 7% менше порівняно до лютого. Експортна виручка за поставлений товар склала $387 тисяч, що на 3% більше порівняно до попереднього місяця. Близько 94% товару було відвантажено в Молдову, 2% - в ОАЕ, 1% - у Польщу.

Минулого місяця Україна експортувала 1,84 тис. т молочної сироватки на суму $1,2 мільйона. Натуральні обсяги експорту зменшились на 14%, а грошовий виторг на 12%, порівняно до лютого. Близько 38% товару було поставлено у Китай, 14% на Філіппіни, 11% у В'єтнам.

У березні Україна експортувала 868 тонн сирів на суму $3,95 мільйона. Натуральні обсяги експорту зменшилися на 2%, а грошовий виторг за поставлений товар зріс на 3% порівняно до лютого. Експортні поставки сирів скоротилися в Німеччину та Латвію. Близько 43% експортованих сирів були відвантажені в Молдову, 27% у Казахстан, 10% - у Німеччину.

Читайте також: Закупівельні ціни стримує скорочення попиту на молоко в період посту - АВМ

Експорт українського вершкового масла у березні становив 390 тонн, що на 23% більше, ніж у попередньому місяці поточного року. Також грошовий обсяг зріс на 21% порівняно до лютого, та становив $2,5 мільйона. Поставки масла збільшилися у Молдову, Азербайджан, ОАЕ. Близько 48% експортованого масла було відвантажено в Молдову, 31% в Азербайджан, 6% - в Ізраїль.

Минулого місяця українські експортери збільшили натуральні обсяги експорту морозива до 1,04 тисячі тонн (+40%). Грошовий виторг за поставлений товар збільшився до $3,58 мільйона. (+40%). Близько 28% товару було доставлено у Німеччину, 18% у Польщу, 13% - у Молдову.

У березні Україна не експортувала казеїн. На початку 2024 року обсяги експорту скоротилися до 588 т (-111%), а грошовий обсяг - до $3,63 мільйона. (-56%).

Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зауважує, що в березні купівельна активність на зовнішніх ринках була не досить активною. У період Рамадану імпорт молочних продуктів скоротили країни Близького Сходу та Північної Африки. На поточний момент українська молочна продукція не досить приваблива у ціні на європейському ринку. Після завершення Рамадану ймовірна активізація попиту на молочні продукти у країнах Близького Сходу та Південної Африки.

Натомість у березні Україна імпортувала 4,49 тисячі тонн молочних продуктів, що на 12% менше порівняно до лютого. Минулого місяця в Україну збільшилися поставки сирів (+32%) та морозива (+86%). Найбільше скорочення імпортних поставок за останній місяць спостерігалося по вершковому маслу (-121%). Із початку 2024 року Україна імпортувала 13,69 тисячі тонн молочних продуктів, що на 4% більше порівняно до минулорічного періоду.

Читайте також: Ціни на молоко вдалося стабілізувати - профільна асоціація

Як повідомлялось, за останній місяць мінімальні та максимальні ціни на молоко-сировину не змінилися, але відбувся перегляд у бік зниження по всіх ґатунках; середня ціна по трьох ґатунках становить 13,94 грн/кг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-