Ціни на молоко вдалося стабілізувати - профільна асоціація

Ціни на молоко вдалося стабілізувати - профільна асоціація

Графік
Укрінформ
Середня ціна на молоко-сировину станом на 1 березня 2024 року склала 14,19 грн і не змінилася за останній місяць.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

«На стабілізацію цін на молоко в Україні впливають політичні та сезонні фактори», - повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Зазначається, що середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку склала 14,5 грн/кг без ПДВ. Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 14 до 15 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок в середньому також коштує 14,5 грн/кг без ПДВ, а ціни коливаються від 14 до 15 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 13,57 грн/кг без ПДВ. Мінімальна ціна в господарствах - 13 грн/кг, а максимальна ціна - 14,28 грн/кг.

За даними асоціації, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 14,19 грн/кг без ПДВ.

Кухалейшвілі припускає, що молокопереробні підприємства продовжують утримуватися від перегляду цін на молоко-сировину через певну невизначеність на ринку на фоні розмов про введення заборони на імпорт аграрної продукції з Польщі в Україну або тимчасове призупинення руху товарів через українсько-польській кордон. Якщо подібні сценарії будуть втілені у життя, то польські сири та інші молочні продукти можуть зникнути з полиць українських супермаркетів.

Читайте також: Інфляція у лютому сповільнилася до 4,3% у річному вимірі - Держстат

Зазначається, що перегляд закупівельних цін молокопереробними підприємствами в сторону зниження може відбутися в кінці березня - на початку квітня в сезон великого молока, коли лактація у корів почне збільшуватися, а пропозиція молока на внутрішньому ринку зростати. Однак, не варто очікувати суттєвого падіння цін на молоко-сировину в поточному році.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2024 року порівняно з січнем Україна збільшила обсяги експорту молочних продуктів на 22%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-