Аграрії пропонують збільшити до ₴150 мільйонів кредитний ліміт для молочних ферм

Аграрії пропонують збільшити до ₴150 мільйонів кредитний ліміт для молочних ферм

Укрінформ
Аби частка доданої вартості в аграрному секторі зростала, потрібно збільшити кредитний ліміт для молочнотоварних комплексів до 150 млн грн.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук на пресконференції в Укрінформі.

“Кредитні ліміти до 90 млн гривень - замалі кошти для тих потреб, які є сьогодні у агровиробника. Тож якщо ми не можемо збільшити цю цифру для всіх аграріїв, то слід хоча б зробити це для молочнотоварних ферм, які забезпечують високу додану вартість”, - зазначив Марчук.

За його словами, сьогодні є схожа програма для переробних підприємств, які формують додану вартість. Для них ліміт кредитування підвищено до 150 тис. грн.

“Молочнотоварні підприємства - це теж про додану вартість. Вони займаються переробкою зернових культур, кормів, які споживають тварини, дають молоко. Тобто маємо натуральний продукт, продаж якого здатен підсилити бюджет України”, - розповів заступник голови ВАР.

Читайте також: Українські аграрії розпочали сівбу соняшнику, сої та цукрового буряку

Окрім того, молочнотоварні комплекси є одним із джерел заохочення до повернення людей в сільську місцевість, адже формують нові робочі місця.

Загалом, в умовах війни ціни на українську агропродукцію значно менші за світові, тому вітчизняні товаровиробники недоотримують кошти. Єдина програма, яка здатна сьогодні поліпшити ситуацію для виробників, - це “Доступні кредити 5-7-9%”.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 15 вересня 2023 року вніс зміни до програми "Доступні кредити 5-7-9%", зокрема встановив ставку 13% річних на фінансування оборотних коштів (крім підприємств, що працюють на територіях зони високого воєнного ризику). Крім цього, було збільшено ліміт програми до 150 млн грн для бізнесу на територіях зони високого воєнного ризику (деокупованих територіях), для переробних підприємств та підприємств, які здійснюють діяльність з енергомодернізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-