Поїзд Київ-Кошице і електричний інтерконнектор: Україна і Словаччина реалізують низку проєктів

Поїзд Київ-Кошице і електричний інтерконнектор: Україна і Словаччина реалізують низку проєктів

Укрінформ
Офіційний Київ і Братислава поглиблюють співпрацю щодо пасажирських та вантажних залізничних перевезень, модернізації транскордонних пунктів пропуску, а також працюють над зміцненням енергетичної безпеки обох країн.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінекономіки за підсумками зустрічі в Ужгороді першого віцепрем’єр-міністра України - міністра економіки Юлії Свириденко та віцепрем'єра з відновлення, стійкості та використання єврофондів Словаччини Петера Кмеца.

«Під час зустрічі зі словацькими колегами обговорили конкретні проєкти, які потенційно можуть бути реалізовані завдяки інвестиційному механізму в межах Ukraine Facility. Зокрема, мова йшла про завершення реконструкції міждержавного електричного інтерконнектора Мукачево - Вельке Капушани, завдяки чому ми об’єднаємо наші національні електромережі. Також говорили про запуск пасажирського залізничного сполучення Київ - Кошице", - наголосила Свириденко.

За її словами, залізнична інфраструктура України до запуску сполучення вже готова, тому йдеться про те, аби прискорити підготовку зі словацького боку.

Ще однією темою стала модернізація автомобільного та пішохідного пункту пропуску.

Читайте також: Україна передала Єврокомісії свій план для Ukraine Facility

«Втілення всіх цих проєктів зробить нашу економіку більш самостійною та стійкою, а також допоможе розширити експортні спроможності та покращити логістику для українських громадян та бізнесу», - підсумувала Свириденко.

Принагідно вона закликала українські бізнеси готувати свої проєкти для отримання фінансування за програмою Ukraine Facility.

«Доступ до фінансування в межах програми Ukraine Facility матимуть компанії будь-якої форми власності – приватні, публічні або державні. Головне, щоб вони були готові інвестувати у пріоритетні сектори економіки. Це хороший шанс розширити, модернізувати чи створити бізнес. Коштів на ці цілі зарезервовано достатньо, тож ми чекаємо на якісні інвестиційні проєкти від українського бізнесу», - додала Свириденко.

Як повідомлялось, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запросив словацький бізнес брати участь у відновленні України та сказав, що бачить велику зацікавленість у такій співпраці з боку словаків.

Читайте також: Україна торгуватиме електроенергією з Угорщиною та Словаччиною, є дати перших аукціонів

Ukraine Facility - це інструмент, що передбачає можливість отримання Україною у 2024 - 2027 роках фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму 50 млрд євро. З них в інвестиційний фонд буде спрямовано 6,97 млрд євро.

Планом для Ukraine Facility передбачене виконання Україною чотирьох інвестиційних індикаторів. Уряд має спрямувати щонайменше 1,75 млрд євро на фінансову підтримку мікропідприємств, МСП та переробних підприємств МСБ протягом 2024 - 2027 років та щонайменше 800 млн євро протягом 2024 - 2025 років.

Фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-